Röda korset öppnar asylboende

Omkring 200 flyktingar anländer varje dag till gränsenområdet.

DE ÖVERLEVDE. De flesta flyktingar som NSD pratar med har överlevt mardrömsresor över Medelhavet. Ubah Ahmed kommer från Somalia och har varit på flykt i flera månader. Nu känner hon, Wafaa Falih Hassan och en kvinna som inte kan lämna ut sitt namn, trygghet.

DE ÖVERLEVDE. De flesta flyktingar som NSD pratar med har överlevt mardrömsresor över Medelhavet. Ubah Ahmed kommer från Somalia och har varit på flykt i flera månader. Nu känner hon, Wafaa Falih Hassan och en kvinna som inte kan lämna ut sitt namn, trygghet.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA/TORNEÅ2015-09-12 08:00

Röda Korset har nu öppnat dörrarna vid folkhögskolan i Torneå där flyktingarna får tak över huvudet, men det råder stor brist på bostäder.

För flera månader sedan lämnade Ubah Ahmed sitt hemland Somalia för att söka sig ett tryggare liv. Hon färdades med båt över Medelhavet som i flyktingsammanhang kallas för Dödens hav. Hon siktade på Europa och har nu anlänt till Finland där hon hoppas få stanna. Hon minns flykten med fasa men säger att hon nu är lycklig och känner sig trygg.

– Det är bra att vara här, hoppas jag får stanna kvar, säger Ubah Ahmed.

Mustfa Shakar och Gassan Basam kommer från Irak, de anlände för några dagar sedan.

– Vi åkte båt över Medelhavet, det var inte roligt. Men nu är vi här och hoppas att vi får stanna, säger Gassan Basam.

De tre är några av hundratals flyktingar som kommer till Haparanda med buss för att sedan vandra över till Finland för att söka asyl. När allt fler flyktingar anländer ställs större och större krav på bostäder och Röda korset i Finland har nu öppnat ett boende i folkhögskolan i Torneå.

– Vi öppnade för tre veckor sedan ett flyktingcenter här. Det finns inga boendeplatser alls på asylmottagningarna i Kemi och Rovaniemi, det är fullt överallt. Vi jobbar nu med att öppna fler boenden i norra Finland. Nu finns det inte sängplatser till alla och flyktingarna sover på golvet, säger Ari Haaranen, chef för Röda Korset i finska Lappland.

Till Torneå anländer inte många flyktingar från Syrien.

– De kommer mest från Irak. Det är ingen som vill lämna sitt land om de inte har en väldigt viktig anledning, ingen vill ge sig av på flykt och över Medelhavet om de inte absolut måste, säger Ari Haaranen.

Vid flyktingcentrat i Torneå finns tillgång till sjuksköterska och de nyanlända får också information om specifika kulturella vanor i Finland så att integrationen ska gå så bra som möjligt under asylsökningstiden.

Samtidigt som flyktingarna anländer till Röda korsets centra i Torneå och till Cape east i Haparanda gör allmänheten, kommunerna, kyrkorna och föreningslivet sitt för att bidra till ett gott välkomnande. På Frälsningsarmen i Haparanda är det bråda dagar, strumpor, skor, jackor allt användbart samlas in.

– Alla är så givmilda och allt behövs de flesta som kommer är barfota. Haparandaborna är fantastiska och gör verkligen sitt yttersta för att hjälpa, säger Maud Fennvik.

Eira Talpaleensuu är rörd över allt engagemang.

– Jag blir ödmjukt mållös, sådan oerhörd generositet.

Haparanda kommun hjälper också till och kulturchef Jytte Rüdiger åker nu runt i byarna för att samla in kläder, mycket strumpor, skor, jackor och mjukiskläder, jeans och tights står på önskelistan.

– På måndag åker i och samlar in från Seskarö, säger Jytte Rüdiger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om