Norrmannen Yngve Bergheim, vid Ramsalt Lab.
– Gränser är inget problem för Yngve Bergheim, säger Gunnel Simu (S), kommunalråd.
Barents reunions avslutningsdag bjöd på allt från paneldebatter till prisutdelning och mentala tanketips.
Årets pristagare som blev vinnare i båda klasserna och därmed 50 000 kronor rikare blev Yngve Bergheim från Norge som driver företaget Ramsalt Lab, ett konsult och webb-företag.
– Med IT och digitalmarknadsföring som sin arena hittar han hela tiden nya möjligheter i Barentsregionen. Gränser är inget problem för Yngve Bergheim som just nu arbetar med uppstarten av ett företag som sträcker sig över tre länder, säger, Gunnel Simu.
Varnades för kriminalitet
Temat för årets konvent var gränshinder och gränsmöjligheter och Lars-Erik Häggman, ledamot i Nordisk gränshinderforum förespråkar att slopa visumkravet från Ryssland.
– Det är det enda rimliga, men jag tror varken Stockholm eller Helsingfors är beredda att göra det, säger Lars-Erik Häggman.
Han påminner om debatten när passfrihet infördes i Norden.
– Då varnades det för kriminalitet, samma ser vi nu angående Ryssland.
"Mission impossible"
En frizon för visumkravet finns i Kirkenes, men på konventet konstaterades att det inte inneburit att det blivit enklare att arbetspendla eller för transportsektorn.
– Arbetet med gränshinder är ett "mission impossible" och det finns många totalt onödiga hinder som folk blir irriterade på, säger Ole Norrback, ordförande Nordisk gränshinderforum.
Han sade att han inte rekommenderar någon att bryta mot lagen.
– Men det går att tolka regler mer än man tror.
"Det krävs mod"
Sven-Erik Bucht (S), riksdagsman sade att vad som krävs för att komma tillrätta med gränshinder är "kreativitet och mod".
– Det går att lösa. Det går att skapa bilatterala geografiska områden och prova vad som sker under ett år, men det krävs mod, säger Sven-Erik Bucht.