Under torsdagskvällen tog Niklas Nordström hem vinsten som årets politiker i Sverige 2016. Nordström vann över både energiminister Ibrahim Baylan (s) och vice statsminister Isabella Lövin (Mp). Nu möter vinsten kritik från några av Luleås andra politiker. Anette Asplund (KD) är väldigt förvånad över att Niklas Nordström tog hem priset.

– Det kom väldigt tidigt. Att det byggts mycket, det har ju varit planerat sedan tidigare. Han har inte hunnit göra mycket själv förutom att sälja ut lite fastigheter.

Thomas Olofsson (L) är inne på lite av samma linje som Anette Asplund. Han menar att utvecklingen av staden var igång redan innan Niklas Nordström tog över posten som kommunalråd, och om vinsten kommer att påverka staden i framtiden är han osäker på.

– Luleås utveckling handlar om hur vi får hit fler företag. Det är vi människor som påverkar staden, inte om en enskild politiker vinner ett pris.

Nina Berggård (V) vill gratulera kommunalrådet till utnämningen, även om hon inte alltid håller med om att den politik som drivits är den som varit bäst.

– Jag önskar att han fört en politik som var mer i linje med det som luleåborna verkar önska och inte det högerdrivna han har drivit.

Kommunalrådet är omdiskuterat i Luleå men statsvetare Simon Matti menar att det är någonting som kommer med positionen han sitter på.

– Det ligger i sakens natur. Ett kommunalråd tar beslut och driver vissa frågor som inte gillas av alla. Det är nog inget man ska sträva mot, att bli så omtyckt som möjligt.

Några av politikerna tidningen varit i kontakt med riktar också kritik mot utnämningen eftersom kommunalrådet ska känna personer i juryn. Juryns ordförande Rolf van den Brink dementerar däremot ryktena om att jäv skulle förekommit.

– Det där har vi haft koll på. Jag vet vilka som har haft kopplingar till Niklas och vilka som inte har haft det säger han och fortsätter:

– Är det någon som har varit i en jävsituation så deltar inte den personen i omröstningen.

Kommunalrådet verkar inte märkvärt påverkad av kritiken mot utnämningen.

– Om jag har varit verksam i politik i väldigt många år och jobbat och bott i Stockholm är det väl klart att jag känner en massa människor, säger Niklas Nordström och fortsätter:– Om det är någon som har ett behov av att förminska den här typen av utnämningar så får de väl ägna sig åt det.