KALIX KALIX KALIX KALIX Sverigedemokraterna blir kommunfullmäktige i Kalix tredje största parti med 8,2 procent av rösterna, de ökar med 3,8 procentenheter jämfört valet 2014.

Valresultatet gör att (SD) ökar från två till tre mandat (platser) i kommunfullmäktige.

Övriga partier som är större i kommunvalet jämfört 2014 är Moderaterna (20,8 procent, plus 4,7 procentenheter), Vänsterpartiet (6,9 procent, plus 1,2), Liberalerna (5,2, plus 0,7) och Kalixpartiet (3,0, plus 0,4).

Siffrorna är valmyndighetens och ännu preliminära.

Många involverade

Ulla Granström (S), valnämndens ordförande i Kalix, säger att valet 2018 medfört mer turbulens och mer stress än vanligt.

– Det kan bero på många saker. Media "haussade upp" att det var så jämnt mellan blocken och det kan vara en orsak.

120 röstmottagare, många av dem nya, var engagerade i de tio valdistrikten i Kalix kommun.

– Röstmottagarna har gjort ett fantastiskt jobb, de är människor som frivilligt ställer upp i demokratins tjänst, säger Ulla Granström.

Klockan tre på natten, natten mot måndag, var valarbetarnas dag slut.

Vänsterpartiet: "Vi är jättejätteglada"

Vänsterpartiet är det enda av de tre styrande partierna i Kalix som ökar.

De preliminära siffrorna ger resultatet 6,9 procent (plus 1,2 procentenheter).

– Vi är jättejätteglada, vi känner tacksamhet och glädje för människors stöd och vi vill fortsätta utveckla Kalix. När vi ser till hela Östra Norrbotten har tyvärr även Vänsterpartiet backat, säger Katarina Burman (V) som tillägger att de gärna fortsätter i styret i kommunen.

– Jättegärna! Det har varit väldigt fina och roliga år. Jag tycker Miljöpartiets resultat är jättetråkigt, det behöver finnas fokus på miljöfrågorna.

Mika Räisänen (KXP): "Det beror på vilken roll vi får"

Kalixpartiet stannar, preliminärt, på tre procent (plus 0,4 procentenheter).

– Det är efter omständigheterna väl. Vårt valarbete förstördes, vi hann aldrig valspurta på grund av den tragiska bussolyckan i Finland där vår gruppledare Aimo Suomela skadades, säger Mika Räisänen som apropå vilka frågor partiet avser driva de kommande åren säger så här:

– Det beror på vilken roll vi får.