Enligt Stålnacke så finns det en blocköverskridande, politisk vilja hos partierna i Luleå om att ta emot fler flyktingar.

Men i dag har kommunen alldeles för få lägenheter.

- Att de har någonstans att bo är naturligtvis en förutsättning för att vi ska kunna ta emot dem.

Utmaning
Mellan 2007 och 2011 tog kommunen emot mellan 100 och 120 flyktingar per år. Från och med 2012 har antalet minskats till mellan 80 och 100. Det antalet är planerat även till nästa år, och det innebär att Luleå inte hörsammar länsstyrelsens vädjan om att ta emot fler.

- Just nu är vi jätteglada om vi kan hålla den nivå vi redan har. Det kommer att bli en utmaning, säger Stålnacke.

NSD har tidigare rapporterat om att Boden, Älvsbyn, Kiruna och Pajala också sagt nej till att utöka antalet flyktingar per år.

Torsten Fors, handläggare på länsstyrelsen, uppger att även Gällivare sällat sig till den skaran. Lägenhetsbrist är en gemensam förklaring.

- De flesta kommunerna hänvisar till det, säger Torsten Fors.

Piteå går däremot mot strömmen. Här har man ett kommunstyrelsebeslut på att dubblera antalet mottagna flyktingar från 40 till 80, enligt Fors.

Samtidigt är det flera kommuner som inte har tagit ställning. Bland andra Jokkmokk och kommunerna i östra Norrbotten (se faktaruta).

I Luleå kommer man att försöka hitta öppningar för att ta emot fler flyktingar.

- Så fort det lättar på bostadsmarknaden kommer vi att ta en ny diskussion, säger Stålnacke.

Bra från början
Hon tycker inte att Luleås förhållandevis låga nivå kan jämföras med Boden, som tar emot många asylsökande och flyktingar.

Luleå tar emot flyktingar som fått uppehållstillstånd, och då är kraven på boende annorlunda.
I Boden kan Migrationsverket placera flera asylsökande i samma lägenhet.

- Här måste vi ordna boenden åt dem i kommunen och det går inte att tränga ihop flera i en lägenhet. Det måste vara ett bra boende redan från början, säger Stålnacke.