Det är upplagt för dramatik under valnatten – och vill du ha koll på vad som händer i politiken och hur den politiska kartan ser ut kan du följa valrysaren i NSD och Kurirens direktrapportering. Vi bevakar kommunvalen, regionvalet och riksdagsvalet.

Vi har reportrar på plats på flera av partiernas valvakor i Luleå, Boden, Kalix, Kiruna, Gällivare, Haparanda och Överkalix.

– En vidöppen och spännande thriller, både på riksplanet och på regionnivå i Norrbotten, säger Nils Johansson, reporter som ingår i valgruppen på NSD och Kuriren om 9 september.

– S riskerar minska, samtidigt som de borgerliga partiernas regeringsalternativ ser allt svagare ut i opinionen. Frågan är om C och L bryter Alliansöverenskommelsen och inleder ett blocköverskridande regeringssamarbete med S – eller om Ulf Kristersson (M) lyckas hålla Alliansen enad även efter valdagen? Och hur mycket inflytande får SD i sin vågmästarroll?, säger Nils Johansson.

Läs mer: Fem scenarier: Så kan valet i Luleå sluta

– Med andra ord: valnatten är bara början. Morgon därpå kan läget vara ännu mer oklart. Rysaren blir en följetong och först veckorna efter valresultaten kan de nya maktkonstellationerna börja utkristallisera sig.

Blir det maktskifte i Region Norrbotten? NSD och Kurirens opinionsundersökning som presenterades i maj visade på att det kan bli en maktkamp.

Läs mer: Regionvalet: Kollaps för S - nu väntar maktkamp

Vi har tidigare rapporterat om väljarna i Norrbottens viktigaste valfrågor. Över hälften – 53 procent – anser att sjukvården är den viktigaste politiska frågan.

Läs mer: Valet 2018: Väljarnas viktigaste valfrågor

– Inom Region Norrbotten talar det mesta för ett epokgörande maktskifte, medan S lokalt i Luleå kan förlora egenmajoriteten. Partiet kämpar också mot tunga utbrytarpartier i exempelvis Boden, och den infekterade sjukhusfrågan i Kiruna och Kalix kan slå skoningslöst, säger Nils Johansson.

Hur går riksdagsvalet? Hos oss kan du följa mandatfördelningen i riksdagsvalet.

Du följer alla resultat live på NSD.se och Kuriren.nu.

– Vi kommer att ha en valrobot där man kan se valresultaten växa fram i realtid. Det är ett samarbete mellan TT och valnämnden. Den kommer att vara öppen för alla följa. För att försäkra dig om att du får del av all vår lokala journalistik om valet behöver du vara prenumerant. Alla får prova en månad för 29 kronor, säger Lenitha Andersson-Junkka, redaktionschef.

Statsvetaren Charlotta Söderberg, Luleå tekniska universitet, kommenterar händelseutvecklingen live exklusivt för NSD och Kuriren.

Läs mer: Statsvetaren: S-partier tappar i hela Europa

På torsdagen var hon med i NSD:s och Kurirens chatt – där läsarna kunde få svar på sina frågor om valet. Läs chatten här.

Våra krönikörer Jonas Andersson och Pelle Johansson är redo att ge er läsare ett bredare perspektiv.

Läs mer: Andersson: Valet avgörs i förlängning

I november 2017 körde vi igång vår valbevakning på allvar, då med satsningen Folkets röst.

Läs mer: Redaktionschefen: Nu startar vi vår valbevakning

Läs mer: Bergnäset: Guldkust och beryktade gator

Reporter Linda Kask, som är med i valgruppen på NSD och Kuriren, har bevakat många valrörelser genom åren.

– Det alltid spännande med val, arbetspulsen går upp och jag känner mig rejält taggad inför valnatten. Jag vill uppmana alla att använda sin demokratiska rätt att rösta, säger hon.