Han brygger eget öl i Harads

Gideon Swinkels brygger sitt eget hantverksöl i huset utanför Harads. På samma sätt som munkarna gjort i urminnes tider i hans hemland Holland. "Jag vill ha ett öl med norrländska smaker. Då måste även kryddorna som växer här finnas i ölen.”

Gideon Swinkels har inrett en del av huset som familjen hyr till ölbryggningslokal men där finns även plats för provsmakning. I dag tar han emot turister från Treehotel.

Gideon Swinkels har inrett en del av huset som familjen hyr till ölbryggningslokal men där finns även plats för provsmakning. I dag tar han emot turister från Treehotel.

Foto: Lena Leffler

HARADS2019-03-09 17:02

Swinkels är ett stort bryggeri i hemlandet.

– Jag har släkt som äger bryggeriet så jag är uppvuxen med hela bryggerinäringen, säger Gideon Swinkels.

Han, frun Bianca och deras fyra barn Amos,13, Chanani,11, Sofai,9 och Isai,5, kom till Sverige för sex år sedan. De sista två åren har familjen hyrt ett hus utanför Harads.

– Jag kommer från södra Holland. När jag växte upp var jag ofta hos munkarna i det katolska klostret som min pappa hade kontakt med. Munkarna hade en hel bonngård och egen tillverkning av ost, honung och hantverksöl som de sålde. Ölen blev sedan ett varumärke. Munkarna gjorde öl från början för vattnet var dåligt men det blev sedan en handelsvara som de kunde leva på. Fortfarande finns det elva sådana här trapistkloster i hela världen som försörjer sig på något de tillverkar, berättar Gideon Swinkels.

När familjen kom till Sverige arbetade han inom socialpsykiatrin men drev även ett eget föetag.

– Jag ägnade mig åt naturvård och ekologi som konsult.

I dag jobbar Gideon lite mer än halvtid på ett gruppboende samtidigt som han håller på att utveckla sitt företag Gideon Fruits hembryggeri. I familjens hus har han inrett en lokal där han har sin öltillverkning och nyligen också startat ölprovningar.

Fördelen med mikrobryggerier enligt Gideon är att skapandeprocessen blir friare.

– Att göra hantverksöl innebär att du gör mindre mängd och kan enklare ändra smaker till nya smaker. När man brygger stora mängder går det inte att byta sort lika ofta. Hela processen med att göra öl är dock likadant men jag vill hellre ha mina kastruller än stora tankar för att få en kökskänsla i tillverkningen.

Vid öltillverkningen används olika sorters vetekorn, berodde på vilket öl man vill göra.

– Det tar fyra timmar att brygga ölen. Efter två veckor i tanken ska flaskorna buteljeras. Fast man väntar en vecka innan man sätter på kapsylen så ölen också får lagras på flaska.

Gideon berättar att han hela tiden testar olika smaksättningar.

– Det gör ju en viss skillnad när jag säger att ölen är gjord i Harads. Då måste också en del av kryddorna som växer i naturen runtikring finnas med. Älggräs som växer här har jag prövat liksom kryddor från Sarek.

Gideon har också prövat smaksätta sin ölsorter med basilika och svarta vinbär.

– Bären har jag plockat på en gård i Bovallen. Sedan har jag jäst bären, samma som man gör med vin. Man väntar att jästen kryper in i själva druvorna. Då får man processen att det blir socker.

I dag har Gideon kontrakt med Treehotel som kommer med sina kunder och har smakprovning.

– Jag vill satsa stort, men jag vill först veta vad folk tycker och tänker om själva smaksättningen.När man prövar öl gör man på ett lite annorlunda sätt än vid vinprovning. Man håller för näsan och sedan dricker man.

– Det gör att man får man fram hela smakerna även i näsan. Jag har varit runt och sett hur andra har gjort ölprovningar, men jag måste finna mitt eget sätt. Det är lite som ”storytelling”, säger Gideon Swinkels.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om