Harads badhus inte bara en simhall

Badhuset i Harads är så mycket mer än bara en simhall. Det har blivit en viktig samlingspunkt där människor umgås över generations- och nationsgränserna. Elever och förskolebarn lär sig simma och nyanlända integreras.

Inför simtävllingen Utmanaren den 9 maj hade Thelma Näzelius, Nora Näzelius, Hanna Mattson bara tränat en enda gång eftersom Haradsbadet varit stängt flera veckor. Men de fick med sig diplom hem.

Inför simtävllingen Utmanaren den 9 maj hade Thelma Näzelius, Nora Näzelius, Hanna Mattson bara tränat en enda gång eftersom Haradsbadet varit stängt flera veckor. Men de fick med sig diplom hem.

Foto: Ida-Linn Näzelius

HARADS2019-05-23 16:37

Ida-Linn Näzelius är delägare i Kids Corner och berättar att de använder badhuset i sin verksamhet under de månader på vinterhalvåret som badhuset är öppet.

– Den här säsongen tog vi in simläraren Terese Strömberg som vikarie de timmarna, så hon höll i undervisningen. Det är lite lättare att göra med äldre barn, säger hon och påpekar även vikten av att ge yngre barn vattenvana.

– Vi bor nära en stor älv och då är det viktigt att kunna hantera vatten. Men det finns många moment man ska klara av.

Hade inte badhuset funnits hade de inte åkte till Boden en gång i veckan.

– Närheten till badhuset är ovärderlig. Vi nyttjar både simhallen och gymnastiksalen, säger Ida-Linn Näzelius.

En av förskolans grundpelare är dessutom hälsa och anläggningen är en viktig del i att skapa goda hälsovanor från tidig ålder.

– Det är jätteviktigt. Det är bara synd att det inte går att ha det öppet längre under säsongen. Det skulle kanske räcka att ha öppet från september och mars ut.

Även Harads skola nyttjar hallen för simundervisning (se artikel intill).

Ida-Linn Näzelius framhåller att barnen också går dit med sina familjer på fritiden. Hon och Jenny Mattsson, som jobbar på badhuset, är båda föräldrar till barn som simtränar på fritiden. Båda påpekar att ingen av deras barn hade tränat simning om inte badhuset haft öppet.

Ida-Linn Näzelius två äldsta barn tävlar. Däremot är de föreningslösa.

– I vinter har de haft träning en gång i veckan, men de är där och tränar även när det är öppet bad, berättar Jenny Mattsson.

– När de fått den här möjligheten att träna på alla simsätten så har det blivit ett otroligt intresse för att ta simmärken, tillägger Ida-Linn Näzelius.

De söker även upp Jenny Mattsson när hon jobbar och lånar ”Arne” för att träna livräddning med dockan.

– De vill hela tiden utvecklas och ha nya mål att sträva mot, säger hon.

Ungdomarna har också haft framgångar på tävlingar. På skoltävlingen tog Harads skola brons i årskurs tre och silver i årskurs fyra. I laget som tog brons simmade även yngre elever från ettan och tvåan.

– Då hade vi tre lag som deltog, säger Jenny Mattsson

Enligt Ida-Linn Näzelius blir ungdomarna genuint förvånade över vad de lyckas prestera.

Jenny Mattsson berättar att de röner uppmärksamhet när de deltar på tävlingar.

– De andra undrar hur de kan vara så duktiga när bassängen bara har öppet fyra månader per år.

Badhuset betyder så mycket mer för bygden än att bara vara en simhall. Där har PRO vattengympa. Nyanlända och asylsökande lär sig vattenvana och att simma. Det finns en särskild grupp för enbart kvinnor, som har en stor social betydelse för dem. Så huset fyller även en funktion både i ett rehab- och integrationsperspektiv.

– Hela den anläggningen är en träffpunkt för människor i bygden. Där träffas man över generationsgränser och olika nationaliteter, säger Ida-Linn Näzelius.

Badhuset har öppet sex dagar i veckan. Första året simhallen hade öppet var snittet besökare 22 per tillfälle. Den här säsongen har det stigit till 29 per tillfälle och totalt hade man 2 613 bad. Jenny Mattsson poängterar att det den här säsongen varit ett uppsving med barnfamiljer.

Det stänger den tio mars, men kommunen tömde inte bassängen förrän drygt tre veckor senare. Det väckte en viss frustration.

– Eftersom jag som förälder har fått förklarat för mig hur viktigt det är att hålla stängt för att det ska kunna hållas öppet fler antal år, så bör det ju vara otroligt viktigt att man tömmer annars har man samma påverkan, säger Ida-Linn Näzelius.

Hur tänker nu kring badhusets framtid?

– Det är en otroligt viktig punkt i samhället och man pratar om att hela kommunen ska leva. Skulle man ha en säker framtid skulle man säkert kunna utveckla verksamheten ännu mer. Nu lever man med känslan att ”hoppas det öppnar nästa säsong igen”, säger Ida-Linn Näzelius.

Hon tycker det är självklart att det satsas mycket i en tätort, men anser att det även är viktigt att satsa på landsbygden.

– En investering i ett nytt badhus är enormt mycket pengar, men det kan finnas alternativ. På ett möte pratade man om att renovera duschar, behålla gymnastiksalen och bygga till en ny bassängdel.

----------------------------------------------------------------

Ungdomarna deltog nyligen i den individuella tävlingen Utmaningen. Där tävlar de mot sig själva. När de når de uppsatta kraven för guld vinner de en pokal. Thelma Näzelius

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om