Harads får tillbaka mottagning

Det blev kraftfulla protester när närsjukvården avslutade sin mottagningsverksamhet den 1 november 2015 i Harads. Löftet om en lösning har låtit vänta på sig. Nu är kommunen och regionen i mål.

Béatrice Öman (S) och Agneta Granström (MP) är glada att provtagningen i Harads ska öppna igen.

Béatrice Öman (S) och Agneta Granström (MP) är glada att provtagningen i Harads ska öppna igen.

Foto: Region Norrbotten

HARADS2018-06-21 19:01

Att man nu nått en lösning är kopplat till att Bodens kommun öppnar två avdelningar med 18 platser för äldre- och korttidsvård på Älvstrand. Så snart som kommunen började utvidga äldreomsorgsverksamheten i Harads, så kom tanken att man skulle kunna starta provtagning på plats där igen.

Kommunen och landstinget har först en dialog och är nu överens om ett förslag.

– Nu är vi redo att gå i mål, säger Béatrice Öman (S), ordförande i Bodens socialnämnd.

Agneta Granström (MP), regionråd, säger att de under en längre tid försökt att hitta ett lämpligt samarbete.

– Nu när boendet öppnar har vi hittat en öppning. Det vi gör från regionen och som jag initierar är, att vi köper en tjänst av Bodens kommun två timmar, två gånger i veckan. Vi kommer att göra det här som ett tvåårigt projekt.

Region Norrbotten tillhandahåller lokaler och utrustning och tjänsten, som regionen köper är provtagning.

Béatrice Öman påpekar att det inte finns något undertecknat avtal ännu och därför vet hon inte prislappen på tjänsteköpet.

–  Men det är vårt gemensamma syfte att få till det här. Jag är jätteglad. Redan då när provtagningen stängdes sa ju Agneta att man skulle hitta en lösning. Vi hade då inte förmågan att leverera den lösning som hon önskade, men nu når vi gemensamt i mål och det känns mycket bra.

När de nya avdelningarna öppnar på Älvstrand kommer det finnas mer personal på plats, både sjuksköterskor och undersköterskor.

– Vi har sagt att vi startar upp så fort som allt är på plats och så fort personalen kan ta emot, säger Agneta Granström.

Hon är mycket glad att de äntligen får till den här lösningen.

Béatrice Öman tillägger att de är överens om att det ska ske en utvärdering efter två år för att se hur verksamheten utvecklas och hur många prover det är.

Hon är väldigt intresserad att utveckla den redan under projekttiden med exempelvis läkarbesök på distans så patienter efter att de tagit prover slipper åka på återbesök hos läkare på hälsocentralen i Boden, eftersom det kostar tid och transport.

– Kan man undvika det är det jättebra. Andra kommuner i Norrbotten gör det redan. Sådant måste vi också prata om. Det är ju inte en del i det här avtalet, men det är mitt bestämda önskemål. Provtagningen är bara en del i en större utveckling, säger Béatrice Öman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om