Invigde kök med internationell matfestival

Provköket i Harads för matentreprenörer i hela länet invigdes i helgen med internationell matfestival.Ett par hundra gäster kom när det serverades mat från elva länder.– Supergott! sa Berit Öhrvall.

Mojgan Hekimi serverade mat från Afghanistan.

Mojgan Hekimi serverade mat från Afghanistan.

Foto: Lena Tegström

HARADS2014-03-02 17:23

En doft sprider sig i korridoren från vårdcentralens gamla personalkök och det myllrar av folk inne i serveringslokalen.

– Det är ont om stolar, säger en kvinna som sveper förbi i jakten på någonstans att sitta.

Ordförande i Edeforsbygdens ekonomiska föreningen Elve Öhrvall tillika projektledare för Provköket tillsammans med Kaare Enbom och Jan Öhrvall. Idén föddes för några år sedan.

– Köket, som tidigare även servade äldreboendet med mat, har stått tomt i många år, säger Jan Öhrvall, som tyckte det var synd att en sådan möjlighet står oanvänd.

Köket har bitvis monterats ned och innan det var för sent stoppades nedmonteringen 2011. Sakta har man försökt att köpa tillbaka utrustning och porslin. Köket är nu rustat för att ta emot 50 gäster.

Testa nya produkter

Elve Öhrvall berättar att länsstyrelsen bidragit med 260 000 kronor, kommunen har bidragit med den fasta utrustningen motsvarande 110 000 kronor och landstinget har utfört arbeten motsvarande 150 000 kronor.

– Vi har anlitat Hushållningssällskapet som experter på indelning av köket i zoner för mejeriprodukter, köttvaror med mera, säger Jan Öhrvall.

– Tanken är att entreprenörer i matbranschen ska kunna testa nya produkter här, fortsätter Elve Öhrvall, som tyckte det var perfekt med invigning i samband med den internationella matfestivalen på Edefors vintermarknad.

Mat och sötsaker

Jan Öhrvall påpekar att det inte är ett provkök enbart för Harads, utan att de vänder sig till hela Norrbotten och Västerbotten.

– Har man ett intresse av att processa bär eller provköra någon annan produkt finns det även möjlighet att bo här en vecka.

Det serverades mat från världens alla hörn och det var smockfullt. Efter halva tiden hade omkring 200 gäster provsmakat mat och sötsaker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om