Kräver svar om återvändare från IS

Maria von Schantz (M) har väckt frågan hur kommunen ska hantera IS-anhängare som eventuellt återvänder till Boden. "Medborgarna måste få veta vad som händer i vår kommun."

Maria von Schantz (M) påpekade att IS-anhängare, familjer med barn, kan ta sig till Sverige utan hjälp av staten. "Socialförvaltningen och likaså skolan måste vara beredd om man upptäcker att barn farit illa. De har säkert påverkats av allt de varit med om."

Maria von Schantz (M) påpekade att IS-anhängare, familjer med barn, kan ta sig till Sverige utan hjälp av staten. "Socialförvaltningen och likaså skolan måste vara beredd om man upptäcker att barn farit illa. De har säkert påverkats av allt de varit med om."

Foto: Fotograf saknas!

HARADS2019-05-21 16:16

Hon har tidigare lämnat in en interpellation där hon vill ha svar på om kommunen har kännedom om vilka som rest från kommunen för att på ett eller annat sätt medverka inom kalifatet, vet vilka som återvänt och om kommunen har någon handlingsplan eller beredskap för hur de som sitter fängslade och eventuellt kan ta sig tillbaka ska hanteras.

Säkerhetspolisen, Säpo, har kartlagt alla svenskar som har stridit för eller sympatiserat med IS. Kommunalrådet Claes Nordmark (S) sa att kännedomen om personer som skulle kunna återvända är god.

– Kommunen får uppdaterad information när ny sådan finns tillgänglig, sa han.

Boden finns med på den lista med 41 kommuner som Säpo skickat till Center mot våldsbejakande extremism, CVE. Den baseras på var personer som sympatiserar med IS var folkbokförda när de lämnade Sverige.

– Bodens kommuns säkerhetschef har idag kännedom om personer som skulle kunna vara aktuella och får kontinuerlig information från underrättelseenheten inom polisen i Norrbotten, sa Claes Nordmark.

När det kommer återvändande barn till IS-sympatiserar till Sverige gör Säpo orosanmälningar till aktuell kommun. Boden har inte fått några sådana anmälningar.

Claes Nordmark påpekade att om andra verksamheter får kännedom om barn eller ungdomar upp till 18 år, som man misstänker har radikaliserats ska de anmäla det till socialtjänsten.

Svenska medborgare som själva tar sig tillbaka har rätt att komma in i landet. När det gäller återanvändare från IS som kommunen får kännedom om så hanteras de enligt ordinarie rutiner.

Maria von Schantz tycker att det är bra att det finns ett samarbete mellan olika myndigheter. Hon tillade att familjer med barn kan ta sig till Sverige själva, utan hjälp av staten.

– Socialförvaltningen och likaså skolan måste vara beredd om man upptäcker att barn farit illa. De har säkert påverkats av allt de varit med om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om