Ungdomar får behandling i Harads

Jens Nilsson har öppnat HVB-hemmet Alvstrandsgården i centrala Harads. Han har anställt en föreståndare och ska ha åtta behandlingsassistenter.
- Vi öppnade i februari och har än bara en placerad här. Vi har åtta platser och vänder oss till hela länet, säger han.

harads2013-03-11 21:07

JN Integration AB har tillstånd av socialstyrelsen för HVB-hemmet och tar emot LVU- och SOL-placeringar. Alvstrandsgården HVB disponerar två våningsplan på totalt 800 kvadratmeter i samma byggnad som vårdcentralen i Harads.

- Jag tycker att Harads är väldigt positiva till företagande och vi har känt oss välkomna. De personer jag anställt som behandlingsassistenter kommer från Boden, säger ägaren Jens Nilsson.

Har sett baksidorna
Själv sadlar han om efter att tidigare ha arbetat som larmoperatör innan han startade eget företag. Bodens kommuns socialförvaltning känner till och har blivit personligt informerad om den nyöppnade verksamheten. Tidigare hade kommunen själv intresse av Älvstrands gamla lokaler för ett kommunalt HVB-hem.

- Jag har själv kommit i kontakt med HVB-hem som inte varit så bra genom tidigare arbete. Det är själva drivkraften till att åstadkomma något bättre här i Harads. Givetvis hoppas jag att Boden ska vara intresserad av att placera ungdomar i Harads. Detsamma gäller alla andra kommuner i hela länet.

- Nya regler gör att kommunens handläggare måste besöka den utplacerande personen en gång var tredje månad. Har man en placering i närområdet så slipper man betungande resekostnader, säger Jens Nilsson.

Åtta behandlongsplatser
I dagsläget krävs åtminstone fyra boende för att få verksamheten att gå runt men det finns åtta behandlingsplatser.

Målgruppen är pojkar och flickor i åldrarna 14-18 år med brister i känslomässig utveckling och identitet samt bristande skolgång.

- Problemen kan ha samband med neuropsykiatriska diagnoser eller tidigare trauma. Vi tar emot svenska barn och ensamkommande barn som av olika anledningar inte kan bo kvar i kommunernas boenden eller hemma. I dagsläget har vi en placerad ungdom, men verksamheten har precis kört igång. Tanken är även att ungdomarna ska kunna sköta sin skolgång under tiden.

Träningslägenheter
Målet enligt Jens Nilsson är att få de unga att växa och mogna och ge dem redskap att hantera sina känslor och därmed öka sin självkontroll och självkänsla. Behandlingen innefattar kognitiv beteendeterapi, ART-metoden för social färdighetsträning, känslokontrollträning och moralträning.

- Vi har tillgång till läkare via ett annat behandlingshem. Vi har också sex träningslägenheter i samma byggnad. Då har ungdomarna tryggheten att personalen finns nära. Ett boende med stöd kan vara ett alternativ till familjen eller institutionsplacering. Ungdomarna får lära sig ta ansvar för boende. Med allt vad det innebär som att laga mat, städa, tvätta och hantera sin ekonomi, säger Jens Nilsson.

HVB-hem

HVB-hem, hem för vård eller boende, är behandlingshem som tar emot enskilda för vård eller behandling i förening med boende. HVB-hem drivs av privata vårdgivare, kommuner eller landsting. Privat vårdgivare måste ha tillstånd av Socialstyrelsen för att bedriva verksamheten.

I Sverige finns över 400 HVB-hem. De barn och ungdomar som bor där vårdas antingen frivilligt med stöd av socialtjänstlagen (SoL) eller har blivit tvångsomhändertagna med stöd av lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Skälet till placeringen kan bland annat vara att de har farit illa i sin hemmiljö, eller att de har problem med aggressivitet, kriminalitet eller droger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om