Den var mycket välbesökt. Lisa Johansson och Margareta Karlsson bjöds på smakprov av Francesca Treasure, Edefors Honung.
- Det var gott, sa Margareta Karlsson.
Hon tycker att det är bra att det kommer så mycket folk, som gör av med lite pengar.
- Det kommer både hantverkare och föreningar till del.
Det är honungsbrist i Sverige och en stor andel honung importeras. Francesca Treasure berättade att det är stora problem med sjukdomar hos bin söderöver.
- Men Norrbotten är rent från sjukdomar. Samtidigt ger varje bisamhälle här uppe mycket mindre honung. Vi producerar omkring 22 kilo honung per samhälle och år.
Den genomsnittliga produktionen ligger på 30-35 kilo. Den främsta orsaken till den stora skillnaden jämfört biodlare i den södra delen av landet är att säsongen är mycket kortare i norr.
- Samtidigt smakar honungen här så bra eftersom nektarkällan är mycket skogsblommor. Det ger en speciell honung, som har smak av ljung, sa Francesca Treasure.
På Edefors Honung smaksätter de även honungen, bland annat finns chilihonung. Den är bra till matlagning, enligt Francesca Treasure.
- Den är fantastisk också med varm choklad.
Wilma Enberg och Fredrika Norberg satt vid ett stånd och sålde hembakt kaffebröd, knäck och snögubbar och tomtar av marsipan. De skötte försäljningen tillsammans med Stina Burman. De är alla tre tolv år och har bakat allt själva tillsammans med ytterligare två kompisar.
Förtjänsten delar de upp.
- För pengarna köper jag julklappar. Förra året var vi tre och fick ihop 250 kronor per person. Nu har vi varit fler som har bakat och som har delat på avgiften för borden, sa Fredrika Norberg och tillade att de återinvesterar en del av förtjänsten i nästkommande års julmarknad.