Dansarna från Next Door Project har rest runt norden och besökt äldreboenden i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige.

– Det är ett konstprojekt, en undersökning av ålderdom, säger dansaren Ingrid Tranum Velasquez.

Minoritetsspråksboendet Gläntan är sista stoppet på turnén och på onsdagen fick de boende leva upp i dansen.

Artikelbild

| Ingrid Tranum Velasquez, Eva Fors och Frej Mortensen ser på telefonen när Eva dansade under onsdagen.

– För oss är det väldigt ovanligt att se den gamla kroppen i dans, att en gammal kropp kan vara estetisk och vacker i sina rörelser är intressant, säger Ingrid Tranum Velasquez.

Hon menar att det kan väcka en annorlunda historia även i de äldre.

– Man märker det särskilt hos de dementa, de vaknar till liv genom rörelserna.

Frej Mortensen är en annan av dansarna i projektet.

Artikelbild

– Det känns bra att knyta an på ett annat sätt än bara prat, och jag tänker speciellt nu då många av de som varit med här på Gläntan har varit dementa. De kommer inte ihåg så mycket av vad vi har gjort kognitivt. Men tydligen kommer deras kropp ihåg.

Irja Kostamovaara, Eva Fors och Taimi Järvinen är alla över åttio men deltog med glädje på dansen och när Norrbottens Media är på besök hos gläntan spritter det till hos Irja och hon tar en svängom med Frej Mortensen.

Artikelbild

Nu drar gruppen vidare och deras projekt kommer att bli både film och fotoutställning. Men på Gläntat kommer de att dansa vidare.

– Ja, vi kommer att försöka göra dansen till en regelbunden händelse här nu, säger Anne Koutavuopio-Jatko, enhetschef på Gläntan.