En som trivdes särskilt bra i sadeln var 4-åriga Lovis Hedalm. Hon hade så klart full koll på vem ”hennes” ponny Lilla Gubben delar namn med:

– Pippis häst!

Men det fanns också annat som lockade. Eller vad sägs om en tur i vagn, hästhoppningsuppvisning, fiskdamm och go-fika? Bakom arrangemanget stod Överkalix ridklubb.

Artikelbild

| Kul att köra häst. Ruben Nygård, 6 år och Elise Nygård, 3 år, var två av besökarna på Hästens dag i Överkalix.

– Det är fjärde året vi ordnar Hästens dag och det verkar som om intresset är lika stort som tidigare, sa föreningens ordförande Helena Forsman nöjt.

Hon berättade att tanken med evenemanget är att så många som möjligt ska få chansen att titta närmare på hästar och hästaktiviteter. Det var inte heller sommarens enda tillfälle.

– Varje onsdag har vi ordnat ”Ponnytimmen” med gratis aktiviteter för barn på olika hästgårdar, berättade Helena Forsman.

Fler hästevent väntar under hösten och vintern. Fast något ridhus i Överkalix att hålla till i har den anrika klubben inte längre. Detta eftersom föreningen och ägarna till ortens ridcentra inte lyckades enas om ett nytt samarbetsavtal för drygt två år sedan. Istället bildades ytterligare en ridklubb på orten som nu samarbetar med ridcentrat.

Artikelbild

| Njöt av en tur på ”Lilla Gubben” gjorde 4-åriga Lovis Hedalm. För säkerhets skull gick mamma Jenny Hedalm bredvid.

Med facit på hand, hur fungerar det?

– Egentligen tycker jag att det skulle räcka med en ridklubb på en så här liten ort. Det blir också besvärligt när vi behöver ridhus och får hyra i andra kommuner. Men vi ville kunna ordna arrangemang med andra instruktörer än ridcentrats, och det kan vi ju nu. Samtidigt kan ridcentrat fortsätta driva ridskola. Det är bra, säger Helena Forsman.