Sverige Vuollerims stolthet Jakob Hellman är tillbaka i rampljuset. I gårdagens "Nyhetsmorgon" i TV 4 - hans första tv-framträdande på närmare tjugo år - berättade Jakob Hellman om sin medverkan i sommarens 80-talsnostalgiska festivalturné "Forever young 2010".
- Jag har förstått att "80-talsrevival" är något som görs och tyckte att det här var ett jobb för mig. Det ligger rätt i tiden, säger Jakob Hellman i TV 4.
Popikonen ska framföra hela den klassiska debutskivan ... Och stora havet från 1989 på endagsfestivalen, där även band som tyska Alphaville och återförenade Reeperbahn (med Olle Ljungström) finns med bland artisterna.
- Så många som möjligt från mitt gamla band ska medverka, säger Hellman.
"Bästa svenska skivan"
Och stora havet har länge hyllats och utsågs till den bästa svenska skivan någonsin av inflytelserika tidningen Nöjesguiden.
Men alla lovorden skapade också en svår prestationsångest.
- Det var väldigt stressigt. Jag försökte göra en ny platta men det blev inte som jag hade tänkt. Nu har jag blivit lite mer "kompis" med skivan, säger Jakob Hellman.
Bor i Bryssel
Den i dag 44-årige Jakob Hellman har varit ytterst sparsam med offentliga framträdanden och konserter, ända sedan genombrottet för tjugo år sedan. I fjol besökte han dock Jokkmokks vintermarknad, där Jakob Hellman återförenades med sitt gamla band Ampere.
För närvarande bor han i Bryssel, där hans fru arbetar som präst.
På frågan om Jakob Hellman skapar någon ny musik, kom svaret en aning svävande.
- Jag skriver lite grann, väldigt långsamt förstås. Det är ju mitt signum, sa Hellman som framförde sina låtar Vara vänner och Hon har ett sätt i TV4:s morgonprogram.
Inget besök i Norrbotten
Turnén Forever young 2010 beskrivs av arrangerande TV 4-gruppen som "en tidsresa tillbaka till 80-talet" och den besöker sex städer i södra Sverige under augusti: Linköping, Varberg, Eskilstuna, Helsingborg, Gävle och Kalmar.
Fler medverkande artister tillkommer men något turnédatum i Norrbotten är ännu inte bestämt.