Magnus Ekelund, tidigare Elmo, befinner sig just nu i BD pops studio för de sista instrumentpåläggen innan duetten med Jakob Hellman skickas för mix till Stockholm. Låten Utan er spelades in förra helgen hemma i Jakobs vardagsrum i Malmö och kommer att finnas med på skivan Svart flagg som Magnus Ekelund och Stålet just nu jobbar på.

- Det känns otroligt det här. Jakob är en stor musikalisk förebild för mig. Hela han är bra, både som scenpersonlighet och musikmässigt, säger Magnus.

Klippt och skuret

De båda träffades första gången på Talvatisfestivalen i Magnus hemstad Jokkmokk 2009, och har sedan dess stött på varandra då och då. Förslaget om att sjunga ihop kom från Jakob under årets marknad i Jokkmokk. De var bokade att spela på samma ställe men Magnus missade Jakob.

Artikelbild

- Ja, jag missade faktiskt när Jakob spelade, jag var på middag med kronprinsessan. Så Jakob föreslog att vi skulle göra en av mina låtar ihop senare på kvällen, säger Magnus och fortsätter:

- Jag tänkte direkt på låten Utan er som jag skrivit. Den kändes som klippt och skuren för att göra som duett. Och efter spelningen kändes det bra, så jag frågade honom rakt upp och ned om han skulle vilja vara med och sjunga den till min skiva. Han tackade ja direkt.

Borta från rampljuset

Där, på Café Gasskas i Jokkmokk, kunde man alltså för första gången höra Jakob och Magnus tillsammans.

Jakob Hellman, ursprungligen från Vuollerim, gjorde ett kraftigt och snabbt genombrott med debutskivan ...och stora havet 1989, och har sedan dess hållit sig borta från rampljuset. Förra året deltog han i en nostalgisk åttiotalsturné med Alphaville och Reeperbahn i sex svenska städer och kunde även skymtas på Allsång på Skansen. Men den på många håll efterlängtade uppföljaren till debutskivan, som 2003 blev framröstad till bästa svenska skiva genom tiderna i tidningen Nöjesguiden, har uteblivit.

Musikvideo

Artikelbild

Magnus är den som skrivit text och musik till Utan er, en sång som kan beskrivas som en upptempolåt och det mest rockiga inslaget på skivan Svart flagg som släpps senare i vår.

- Förutom med sin röst och energi, har Jakob bidragit med att göra den melodiska stämman till sin röst. Det var roligt att sjunga ihop med honom. Jag litar på hans musikaliska omdöme och smak väldigt mycket. Och det var skönt att luta sig mot, säger Magnus.

Artikelbild

Till duetten Utan er håller även en musikvideo på att spelas in. Den planeras bli i enkel, dokumentär stil med bland annat bilder från helgens inspelning hemma hos Jakob.