I VM som gick i Tyskland i juli gick det inte som Rickard Johansson hade hoppats. Efter mästerskapet konstaterade han att han missat formen rätt rejält eftersom han bland annat bara hade haft tre veckor att förbereda sig på.

Men nu är han däremot riktigt het. Under fredagen vann han SM-guld i enkel kulkombination och under lördagen avgjordes SM i enkellöp på älg 40 skott och där blev det allstå en ny förstaplats.

– Det var tufft för jag visste att jag var tvungen att slå Niklas Bergström från Glasskogen som hade skjutit före mig och fått ihop 387 poäng, säger Johansson.

Kalixskytten lyckades prestera riktigt bra skytte trots den press som han satts under och när allt var färdigt var seniorkarriärens tolfte SM-guld ett faktum.

– Jag sköt ju jättebra i den första serien, 197 poäng, så jag hade ju tio poängs försprång redan där, berättar han.

I den andra serien inledde han med sex raka tior.

– Men då ska jag erkänna att jag blev väldigt nervös och då kom någon åtta och ett par nior så jag tappade rätt snabbt fem poäng, säger han.

Efter åttan blev han lite sur på sig själv och bestämde sig för att nu fick det vara färdigsvamlat. Han avslutade formidabelt med åtta raka tior och vann till sist med fem poängs marginal.

– Det är jätteroligt att få vinna. Min topp har kommit nu, det märks jättetydligt både i tajmingen, tekniken och, ja, i huvudet och i hela kroppen. Huvudet är med hela tiden så det här känns fantastiskt roligt efter allt elände under de sista tre veckorna, säger han.

Han tog också SM-brons i regelbundna lopp löpande gris 50 meter där Emil Martinsson, Osby, vann guldet på 594 poäng vilket bara är två poäng under gällande världsrekord.

– En fantastisk poäng. Jag lyckades skjuta mitt snitt på 585 igen, ett resultat som jag har gjort på nästan alla tävlingar i år så jag är ju enormt jämn där, säger han och skrattar.