Det visar sig när Norrbottens Media kollar valtemperaturen i Jokkmokk. Till dem hör Håkan Sundqvist, som precis handlat på Ica Rajden.

– Jag är "vattenfallare" själv och tycker ju det är bra att man samlar verksamheterna i ett hus. Det blir lättare för besökare utifrån att hitta, säger Sundqvist.

Huset beräknas kosta 100 miljoner cirka. Kommunledningens (S+V) beslut att låta kommunen bygga för att sedan hyra ut åt Vattenfall har kritiserats från oppositionen.

Artikelbild

| Ridklubben i Jokkmokk är i behov av upprustning. Kaisa Svonni hoppas att kommunen ska prioritera satsningar på ungdomars fritid.

– Jo, men kommunen får ju in drygt 100 miljoner på det långa hyreskontraktet, säger Håkan Sundqvist.

Frågan delar Jokkmokksborna.

– Min magkänsla säger mig att det är dåligt att kommunen bygger. Det är mycket annat som riskerar att få stryka på foten, säger Kaisa Svonni, som är kassör i Jokkmokks ridklubb, och brinner för att kommunen ska satsa på fritidssysselsättningar för ungdomar.

– Det är jätteviktigt. Vår ridanläggning är fin men ventilationen behöver bytas ut. Det är viktigt att saker görs innan det förfaller. Om man har en trivsam plats så bidrar det till att folk vill vara där och kanske till och med flytta hit, säger hon.

Artikelbild

| Ingen gruva tack. Det säger konstnären Anders Sunna, här med dottern Elena.

Håkan Sundqvist anser vidare att äldreomsorgen och vården är viktiga frågor, där det på senare tid framkommit att Jokkmokks hälsocentral riskerar att mista läkarnas jour- och beredskapstid.

– Det måste stoppas. Och vårdpersonalens status måste höjas på riksplanet för att komma tillrätta med svårigheterna att bemanna exempelvis boenden, säger han.

Artikelbild

| Viktiga valfrågor. Shahkhan Muhammed Kabir, Xhemail Rama och Birgitta Siljelöf.

Den åsikten har även Shahkhan Muhammed Kabir, 20. Han står en bit bort, på Coop Jokkmokks parkering där Socialdemokraterna sin valstuga, och diskuterar valet med Xhemail Rama, 18, och S-politikern Birgitta Siljelöf.

– Jag jobbar på Kaitumgården, och tycker att det är mycket som inte fungerar bra, säger Shahkhan.

Artikelbild

| Håkan Sundqvist tycker att kommunen tagit ett bra beslut att bygga ett hus åt Vattenfall.

Han flydde från Afghanistan och kom till Sverige för tre år sedan. Även Xhemail Rama, från Kosovo, har bott tre år i Sverige och trivs i Jokkmokk.

– Det är okej med fritidsaktiviteter men man borde göra något så att ungdomar lättare kan få jobb och kan bo här, säger Xhemail.

Artikelbild

| Jokkmokk behöver jobb, anser Stefan Nyberg i Porjus.

Många talar om sysselsättningen och vikten av att få inflyttning i kommunen. Konstnären Anders Sunna, på cykelpromenad med dottern Elena, menar att en gruva är fel väg att gå.

– Det är kortsiktigt tänkande. En gruva tar slut, jobben inom turism och rennäring blir kvar i all evighet, säger han.

Artikelbild

| Vuollerimbon Mats Westman tror på ett dramatiskt val. "Allt fler röstar på olika partier i olika val nu för tiden. Jag tror att Sverigedemokraterna går fram i riksdagen och att Sjukvårdspartiet får framgångar i regionvalet. Lokalt kanske det kan vara Framtid i Jokkmokk som bryter maktbalansen", säger han.

Stefan Nyberg tar en kvällsöl på grillen i Porjus. Han tror på en gruva.

– Finns det inga arbeten så försvinner snart allt folk. Något måste göras. Men det hade känts bättre om det var LKAB som ville driva den i stället för ett utländskt företag, säger han.

Artikelbild

| Kaisa Svonni tycker att kommunen ska satsa på ungdomarna fritidssysselsättningar.

Karin Johansson bor i Vuollerim och har bryderier inför riksdagsvalet.

– Jag är född socialdemokrat och har alltid röstat på dem men nu vete tusan. Jag tycker att de pratar med fel partier. Jag tycker att de borde vända sig till Vänsterpartiet.

Artikelbild

| Satsningen på Vuollerim 6000 får inte dö ut. Det anser Vuollerimbon Karin Johansson.

Hon är gammal lärarinna och oroar sig för att satsningen på Vuollerim 6000, den gamla stenåldersboplatsen, för en allt mer tynande tillvaro.

– Det är förskräckligt. Ingen bryr sig. Huset förfaller. Förut var det möten och mycket gäster där.