S är fortfarande största parti i Piteå med 37,6 procent. Men raset på sju procent är anmärkningsvärt i det traditionellt starka S-fästet.

– Det vi har märkt under mandatperioden och även i valrörelsen är att landsbygdsfrågorna är väldigt viktiga för väljarna i Piteå, säger Helena Stenberg (S), kommunalråd.

Redan i valrörelsen 2014 var nedläggningen av byskolor en het fråga. Stämningarna tycks ha dröjt sig kvar. I år har det lokala Skol- och landsbygdspartiet fångat 3,4 procent av väljarna.

– Skolfrågan lever kvar. Kanske inte främst som en skolfråga utan som en stad-land-fråga. Jag tycker ändå att vi har jobbat väldigt hårt i de här frågorna. Men det är klart att det är en markering, väljarna tycker inte att vi har gjort tillräckligt och det står jag väldigt ödmjuk inför, säger Helena Stenberg.

Hon räknar ändå med att fortsätta att styra kommunen i samarbete med Vänstern och Miljöpartiet.

– Om valnattsresultatet håller i sig har de tre partierna majoritet i fullmäktige och då hoppas jag att vårt goda samarbete kan fortsätta, säger hon.

I Älvsbyn gör S sitt sämsta val på 48 år och tappar 8,3 procent, men är trots det störst i kommunen med 39,4 procent. Även V backar men får 9,8 procent. Väljer partierna att samarbeta kan de tillsammans få majoritet i fullmäktige.

Älvsbyn är en av få kommuner där SD backar, partiet får 9,6 procent i kommunvalet – en minskning med 1,9.

I Arjeplog ökar S med 2,9 procent till 39,8. Vänsterpartiet och Centern är fortsatt staka med 27,0 respektive 18,7 procent.

Britta Flinkfeldt, kommunalråd (S):

– Än så länge ser det bra ut men jag törs egentligen inte säga något förrän på onsdag. Sista mandatet kan faktiskt ramla över i SD:s händer. Förlorar vi det så har vi samma antal som förut, trots att vi ökar.

Ni ökar trots allt, vad är det ni har lyckats med?

– Jag tror att det är valrörelsen. Vi har pratat med otroligt mycket folk och verkligen försökt att synas.

Efter förra valet dröjde svaret länge innan Centern beslutade sig för att stödja Britta Flinkfeldt som kommunalråd i Arjeplog. Om det blir någon förändring är än så länge oklart.

– Det är Inget som man har pratat om före valet. Vi är garvade politiker allihop som väntar tills vi har ett valresultat innan vi sätter oss ned, säger Flinkfeldt.

I Arvidsjaur tappar S 3,9 procent och får 36,8 procent. Vänsterpartiet noteras för 13,3 procent och tillsammans har partierna möjlighet att bilda majoritetsstyre. Största framgången i Arvidsjaur når Centerpartiet som skuggar Socialdemokraterna som största parti och ökar med 4,1 procent till 34,5.