LEDARE I mitten av maj presenterade NSD och flera andra lokala massmedier en regional opinionsmätning. Den pekade på en kraftig tillbakagång för S i valet till regionfullmäktige och en stor framgång för Sjukvårdspartiet (SJVP).

Så blev det också. Söndagens regionfullmäktigeval innebär att det blir maktskifte i Region Norrbotten. SJVP och de borgerliga allianspartierna, som talat om att göra gemensam sak, får tillsammans 37 av 71 mandat i regionfullmäktige.

Det ska bli intressant att följa hur denna nya regionledning kommer att hantera alla ekonomiska och demografiska utmaningar i den norrbottniska sjukvården.

Artikelbild

| Nu är det upp till bevis för Kenneth Backgård (SJVP) och den nya majoriteten i regionfullmäktige.

Under 24 år som oppositionspolitiker har Kenneth Backgård (SJVP) haft en bekväm tillvaro. Han har kunnat plocka billiga poäng på de styrandes bekostnad och peka finger åt alla svåra strukturförändringar inom förlossningsvården, akutkirurgin och andra samhällsverksamheter.

Nu är det emellertid upp till bevis för Backgård själv. Nu är det han som ska sitta i förarsätet och ta ansvar för sjukvård, tandvård, regional utveckling, kultur, kollektivtrafik och annat som står på dagordningen i Region Norrbotten.

Det blir ingen dans på rosor. Jag tror att Backgård ganska snart kommer att upptäcka att det är en betydligt svårare roll än att vara oppositionspolitiker.

Det blir ju inte fler sjuksköterskor eller läkare i Norrbotten bara för att Kenneth Backgård blir ordförande i regionstyrelsen, som jag stillsamt påpekade i NSD:s ledare 5 september.