Höjning av skatten kan bli aktuell i Kiruna

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) utesluter inte en skattehöjning i Kiruna för att få ekonomin i balans. "Frågan om en skattehöjning ska diskuteras", säger han.

Kirunaborna kan få höjd skatt för att kommunens ekonomi ska hållas i balans, enligt kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

Kirunaborna kan få höjd skatt för att kommunens ekonomi ska hållas i balans, enligt kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna kommun2019-10-08 05:30

Förra veckan gjorde Gunnar Selberg ett inlägg på sociala medier om kommunens ekonomiska situation. I inlägget menar han att Kiruna kommun förbrukar 200-300 miljoner mer än jämförbara kommuner och därför behöver antingen höja skatten eller sänka kostnaderna. Den som läser har kunnat svara på olika alternativ på hur man ska göra för att "få en ekonomi i balans". 
Nästan 700 personer har röstat, varav nästan 500 personer har valt alternativet "spara, men så lite som möjligt på skola och omsorg". Ett 60-tal personer vill höja skatten.    
– Jag vill få in synpunkter på det ekonomiska läget som vi har och samtidigt passa på att informera om det politiska läget, säger Gunnar Selberg om inlägget.  

Enligt honom går kommunen mot ett minus på 19 miljoner 2019. 
– För att täcka det så skulle vi ha behövt höja skatten med 40 öre. Men nästa år blir ännu tuffare. Migrationsverket drar tillbaka sina pengar på 24 miljoner. Sedan förlorar vi sex miljoner på omräkningarna av skatteutjämningen och kostnadsutjämningen. Så vi tappar ytterligare 30 miljoner i runda slängar nästa år. Det är ett jättetufft läge.
Hur stor skattehöjning skulle det behövas?
– Vi skulle räkna mer på det, men om jag skjuter från höften så hade vi hamnat på i alla fall 50 öre. Men då kommer vi att flika in i våran treårsbudget att år tre så ska vi sänka skatten igen. 

Selberg kommer att lyfta frågan politiskt.  
– Det är ju självklart, vi ska ta skattesatsen nu i oktober, och det är klart att vi måste diskutera skattehöjningen. Vi har haft ett förmöte kring det här i majoriteten och där lutar det inte åt skattehöjningsalternativet, så mycket kan jag berätta. Men vi kommer att lyfta det på förmötet inför fullmäktige där vi tar beslut om hur vi ska ställa oss på fullmäktige sedan. 

Moderaternas Stefan Sydberg, som också sitter med i kommunledningen, har en annan åsikt. 
– En skattehöjning för oss är uteslutet. Vi har en av de högsta skatterna i Sverige redan nu, samtidigt som vi har väldigt höga inkomster i Kiruna, så det är inte pengar in som är problemet utan det är pengar ut.
Istället för att höja skatten gäller det att vara mer disciplinerad över hur budgeten hanteras menar Sydberg. 
– Vi har en rätt stark ekonomi i kommunen man kan inte slösa med pengarna och man måste se till att göra rätt saker med pengarna. Vi kommer inte ställa upp på att höja skatten. 

Socialdemokraterna och Moderaterna i Kiruna är emot att skatten höjs. Mats Taaveniku (S) tycker att kommunledningen agerar panikartat.
Socialdemokraterna och Moderaterna i Kiruna är emot att skatten höjs. Mats Taaveniku (S) tycker att kommunledningen agerar panikartat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!