Hela fem arbetarekommuner – Arjeplog, Arvidsjaur, Älvsbyn, Gällivare och hemkommunen Överkalix – nominerade Birgitta Persson när valbredningen vände sig till partiets gräsrötter och bad om förslag till posten som andra regionrådskandidat jämte förstanamnet Anders Öberg.

Läs mer: Kampen om S-toppen hårdnar

Läs mer: "Upplagt för "(S)trid"

Artikelbild

| Birgitta Persson (S), tidigare kommunalråd i Överkalix.

I konkurrens med Béatrice Öman, Ellinor Söderlund, Elisabeth Lindberg och Bente Moen Åkerholm blir det också Birgitta Persson som föreslås av valbredningen inför distriktskongressen i Piteå 14–15 april.

– Vi har utgått från antagna kriterier och riktlinjer och är oerhört glada över att vi haft så många kompetenta kvinnor föreslagna till vår andra regionrådskandidat som ska forma ledningen tillsammans med vårt förstanamn Anders Öberg, säger valberedningens ordförande Mats Johansson i ett pressmeddelande.

Birgitta Persson var kommunalråd i Överkalix mellan 2010 och 2014 och jobbar sedan dess som bilförsäljare i Luleå. Enligt valberedningen är hon en tydlig och stark ledare med kapacitet att bidra till länets utveckling.

– Med Anders Öberg och Birgitta Persson som ledare kommer vi att kunna genomföra vår politik för den bästa hälso- och sjukvården och en stark regional utveckling, säger Mats Johansson.

Uppdatering klockan 14.13: Valberedningen har intervjuat alla fem kandidater och kommit fram till att Birgitta Persson är bäst lämpad för uppdraget som regionråd. Avgörande har inte varit de många nomineringarna utan snarare hennes breda erfarenhet.

– Dels av kommunalpolitiken där hon har varit involverad i många år, men också att hon har haft beredningsuppdrag i regionen och sedan valet 2014 varit ute på den privata marknaden, säger Mats Johansson.

Han framhåller också just att Persson är välkänd och har ett brett stöd.

– Hon har jättehögt förtroende i länet.

Uppdatering klockan 14.38: Birgitta Persson har haft en stark längtan tillbaka till politiken sedan hon slutade som kommunalråd efter förra valet.

– Har man någon gång börjat med politik och varit på den nivån jag har varit vill man nog alltid tillbaka på något sätt, säger hon.

Att få ta ett helhetsgrepp om länet ser Birgitta Persson som särskilt lockande med uppdraget.

– Jag har alltid varit intresserad av frågor som gäller hela länet och regionen, att få titta över saker som gynnar ett helt län och inte bara en enda enskild kommun. Känns väldigt roligt samtidigt som det här är ett väldigt tufft uppdrag.

Sedan det blev klart att Socialdemokraterna behöver en ny regionrådskandidat har Birgitta Persson varit intresserad. När hon fick frågan om att låta sig nomineras fanns ingen tvekan.

– När man får frågan blir man så klart lite glad och lite stolt över att någon tycker att jag skulle passa för en sådan här position. Därför känner jag mig väldigt hedrad.