Förr var Tina Persson en tyst, blyg och rädd person. När hon blev 30 år hamnade hon i en livskris som gav henne tillfälle att ändra på det som hon inte tyckte om med sig själv.
- Jag byggde om mig.
Sitter i huvudet
Tina Persson försöker att se det positiva i livet och vända motgång till framgång.
- Om det inte går riktigt som jag tänkt mig tänker jag att det inte var rätt tid.
Det nya tankemönstret gör att hon ser glädjen i livet på ett nytt sätt och att hon inte hetsar upp sig över onödiga saker och sådant som hon inte kan påverka.
- Visst kan jag brusa upp men det går snabbt över. Skärp dig Tina, tänker jag och då vänder det.
I helgen föreläste hon i Kalix om "Tro, hopp och kärlek - att våga hela vägen", ord som hon har valt att sätta sina egna tolkningar på.
- Våga tro på dig själv, våga hoppa och prova på nya saker i livet och öppna nya dörrar. Ställ dig frågan hur mycket du älskar dig själv och våga vara nyfiken på livet, hela livet.
Vill inspirera andra
Perssons stora önskan är att inspirera andra människor till att våga förändra sina liv.
Hon börjar sin föreläsning med sången "Jag vill leva lycklig" där hon uppmanar publiken att blunda och lyssna på vad orden säger inom en.
- Texten träffar oss alla med budskapet att det är dags att vakna upp och tjitt, vad häftigt det är att leva. Det är verkligen häftigt att leva, säger Tina Persson.
Byt ut det negativa
Åhörarna dras med i den positiva anda som hon förespråkar och de många frågor som börjar med "vad gör du när..." och Persson berättar om exempelvis lusten att avbryta elakt skvaller med en fingerknäpp.
- Alla har fått ett kort. Skriv ned på kortet två saker som är bra med just dig. Sedan skriver du ned två saker som du älskar mest av allt i ditt liv just nu. Där har du en början på att hitta dig själv, säger Tina Persson.