Gun Olofsson, som har sjungit i tornedalska grupperna Sisaret och Jord och haft egna berättar- och sångföreställningar, har de senaste åtta åren tampats med problem med stämbanden och inte kunnat sjunga. Ett armbrott i våras och månader av sjukskrivning, vila och återhämting gjorde dock susen, för rösten kom tillbaka, berättar hon.

Startskottet till hennes aktuella musikprojekt kom på en resa förra året till Lissabon då hon blev som trollbunden av fadomusiken.

– Jag var i stadsdelen Alfama med dess trånga gränder. Där på en restaurang sjöngs och spelades fado. Jag blev jag helt hänförd, ja ”knockad” av vemodet i och melakonin i musiken. Tårarna bara rann nerför kinderna för det blev så starkt för mig. Det kändes som att ”nu är jag hemma!”.

Artikelbild

Mot slutet av resan var hon på samma restaurang igen och fick då möta systern till Portugals legendariska fadosångerska Amalia Rodriguez, nämligen Celeste Rodriguez, 95 år gammal.

–När jag mötte henne efter konserten var det som att stå mitt framför min egen mormor, säger hon.

Den tornedalska musiken, har mycket gemensamt med fadomusiken menar Gun.

– I den tornedalska visskatten finns mycket vemod, olycklig kärlek och vackra naturbeskrivningar. Fadomusiken som ibland kallas ”Portugals blues” har samma melankoli och längtan. Fadon har uppkommit på gatan, i de lägre samhällskikten.

Artikelbild

| Sångerskan Gun Olofsson och bandet Munfado premiärspelar i Stockholm ikväll.

Efter Portugalresan kontaktade Gun musikerkollegor från länet för att sätta ihop ett band och pröva idén att låta de två ländernas musik ”gifta sig” med varann. Kollegerna nappade direkt och ett flitigt utbyte av texter och kompositioner påbörjades.

– Tommy Lakso till exempel, han tände på alla cylindrar och började tonsätta mina texter. Och nu är även hans fru Yvonne Suopanki-Lakso delaktig och bidrar med sångtexter.

Musikerna som ingår i gruppen är förutom Gun Olofsson: Daniel Wikslund, fiol, Tommy Lakso gitarr och Gert Dahlström, kontrabas (för Stockholmskonserten ersätts han av Mats Dimming) Och så den specialinbjudne José Duarte från Lissabon på portugisisk gitarr.

–Han är pricken över i, i bandet. En mycket professionell musiker med stor nyfikenet, säger Gun.

Bandmedlemmarna har i dagarna träffats på en liten ö i Mälaren och repeterat inför spelningen i Kungsträdgården på minoritetsfolk-musikfestivalen ”5 Folk Festival” som pågår där idag.

Efter det fortsätter projektet som har arbetsnamnet ”Kan man sjunga fado på meänkieli?”. En norrbottensturné i november och december planeras och fler Portugalresor med musikaliskt utbyte står på önskelistan.