Karkiainen har tillsammans med Anders Lundkvist, Krister Johansson, Birgitta Larsson och Elisabeth Lindberg valts ut av partiets distriktsstyrelse. Uppdraget, som ska formuleras i detalj av det verkställande utskottet som sammanträder på måndag, är att sammanställa en eftervalsanalys och presentera den vid partidistriktets årskongress i april.

– Ett jättespännande uppdrag. Intressant att få grotta ned sig lite djupare i vad som gick bra och vad som gick mindre bra, säger Ida Karkiainen.

S backade drygt sju procentenheter till 29,6 och förlorade makten för första gången på 84 år.

– Jag ska nog inte säga att jag blev så överraskad, vi vet att sjukvården är en svår och tuff fråga. Jag tror också att makt sällan belönar sig. Den som sitter i regeringsställning får oftast mindre stöd än innan.

Hon tror att oppositionsrollen kan ge S en chans att förnya sin politik och få en nystart.

– Det tror jag vi behöver, det känns hoppfullt. Det känns faktiskt roligt.

Att gå i opposition?

– Ja, det kanske låter jobbigt att säga så, men det känns som att vi får en chans att se lite mer objektivt på vår politik och fundera på politikutveckling.

I valanalysen vill Karkiainen titta brett på så många olika områden som möjligt och lyssna på synpunkter från alla arbetarekommuner. Just nu vill hon inte dela med sig av sina egna tankar kring valförlusten.

– Jag vill inte föregå analysen med att redan nu säga vad jag tycker och tänker. Det är lätt att man har en uppfattning nu, men sedan kommer fram till att det var på ett annat sätt.