– Jag vill besöka platser som påverkats av andra världskriget och tycker gränslandskapet mellan Sverige och Finland är spännande med tanke på Finska vinterkriget och att svenskar och finnar hjälpte varandra. Det är så drabbande att vara på kyrkogårdar och se gravstenar till de som stupat, berättar hon.

Att Frida Skybäck intresserar sig för historia är kanske inte konstigt då hon i grunden är historielärare, även om hon numera arbetar heltid som författare. Hennes böcker utspelar sig i nutid, men har ofta en historisk parallelhandling. Men än mer än historiska inslag innehåller Skybäcks romaner litterära inslag. Både förra boken ”Bokhandeln på Riverside Drive” och nyutkomna ”Bokcirkeln vid världens ände” är, som titlarna antyder, en hyllning till litteraturen.

– När man är en läsare betyder böcker så otroligt mycket för en. Att läsa hjälper mig både att se något ur någon annans ögon och att bearbeta sådant jag själv varit med om, säger Frida Skybäck som med sina romaner vill visa hur litteraturen kan förena oss.

Läst mycket har hon alltid gjort. Och skrivit.

– När jag var liten gjorde jag egenproducerade böcker som jag stoppade in i bokhyllorna på biblioteket och hoppades att någon skulle låna dem, säger hon.

Feel good, som är genren Frida Skybäck skriver i, har ökat i popularitet de senaste åren.

– Jag tror att folk är trötta på deckare och kriminalromaner. Jag själv orkar inte läsa om övergrepp och styckade kroppar, utan vill läsa draman som jag kan känna igen mig i, säger hon.

Feel good-romaner ska inge hopp, men det betyder inte att de utesluter spänning, dramatik och mörka familjehemligheter. Kvinnor är i majoritet både när det kommer till att läsa och skriva feel good. Genren ska dock inte blandas ihop med romance, en annan genre som ökat sin försäljning den sensate tiden.

– Romance kretsar kring en kärleksrelation. Feel good är mer av en utvecklingsroman som handlar om alla typer av relationer. Inte minst vänskapsrelationer.

Att Frida Skybäck skriver om, och för, kvinnor tror hon är en av anledningarna till att ”Bokhandeln på Riverside Drive” sålts i över 100 000 exemplar.

– Jag skriver om olika typer av kvinnor. Gestlaterna har olika åldrar, klass och sexualitet. Jag vill att de ska vara mångfacetterade och komplexa, säger hon.