Det var en fin måndagkväll när klev jag in i sporthallen i Luleå 13 september 1982. Jag och ungefär 3 000 norrbottningar hade samlats för att lyssna på S-ledaren Olof Palme. Det var bara sju dagar kvar till valet och Palme for runt som en tätting för att övertyga väljarna. Nu kom han till Norrbotten, en fjärdedel av landets yta men med bara futtiga tre procent av de röstberättigade i riket.

”Varför åker du till Norrbotten sista veckan före valet”, undrade Stockholmsjournalisterna på presskonferensen före mötet. ”Det är därför att här har jag och Socialdemokraterna våra trognaste anhängare”, replikerade Palme. Det märktes i den fullsatta sporthallen. Palme fick stående ovationer både före och efter sitt tal. Varje elak formulering om den borgerliga regeringen möttes med skratt och applåder.

Men Palme raljerade inte bara med borgarna. Han beskrev också partiets egna förslag, handlingsprogrammet ”Framtid för Sverige” och arbetarrörelsens utvecklingsplan för Norrbotten. ”En socialdemokratisk regering kommer att genomföra utvecklingsplanen för Norrbotten. Basindustriernas ska utvecklas, inte avvecklas”, lovade Palme.

En annan som var på plats i sporthallen var den unga SSU:aren Tord Wiklund (numera fackligt aktiv i Kommunal i Kiruna). Han hade med sig en kassettbandspelare och spelade in Palmes tal.

Nu, 38 år senare, har Wiklund digitaliserat innehållet på det gamla kassettbandet. Kvaliteten är riktigt bra. Det finns ett litet ”blurp” efter ungefär 48 minuter och efter 42 minuter tvingas Wiklund vända på kassetten för att kunna fortsätta inspelningen. Men i övrigt är kvaliteten riktigt bra.

För egen del tyckte jag det var fantastiskt kul att återuppleva en Palme i högform och S-ledarens starka tal till norrbottningarna. Uppenbarligen gick budskapet även hem i stugorna. I valet 1982 röstade hela 58,8 procent av norrbottningarna på Socialdemokraterna!

Stort tack till Tord Wiklund som såg till att föreviga talet och ett viktigt stycke historia. Det är väl värt en lyssning även i 2020-talets Norrbotten.

Olov Abrahamsson politisk chefredaktör, Norrländska Socialdemokraten medlem i SSU Futurum i Kalix 1982