I två olika omgångar har Grand Arctic Hotel fungerat som asylboende – dels mellan hösten 2015 och mars ifjol, och dels under förra sommaren. Hotellverksamheten har samtidigt legat nere – vilket har avspeglats i en rejäl minskning av kommunens gästnätter. Hoppet väcktes därför när Sofi Holmgren, hotellchef och språkrör för den rysktalande ägarkonstellationen, i januari i år meddelade att en turistsatsning var på gång:

– Till den 15 januari har vi sagt att vi ska ha satt ut ett datum för när vi kör igång och exakt vilken inriktning det blir, sa hon till NSD då.

Nu står det dock klart att 200 flyktingar – mestadels familjer – från asylboendet på Pite Havsbad precis som i fjol tillfälligt flyttar in på Grand Arctic Hotel under sommarturistsäsongen.

Artikelbild

| Hotellchef Sofi Holmgren berättar att man senast i år även har försökt köpa campingen i Överkalix. Men att politikerna har sagt ”blankt nej”.

– Det blev klart ganska nyligen. Det första vi sedan gjorde var att informera kommun, hälsocentral och andra instanser, säger Sofi Holmgren.

De nya planerna beror enligt henne på att alla hotellets 40–45 rum inte har kunnat iordningställas efter den tidigare asylverksamheten.

– 10–15 rum är klara för att vi själva har gjort en renovering. Men vi har fortfarande inte fått ersättning av Migrationsverket för sönderslagen inredning, säger Sofi Holmgren.

Hon backar dock kring ordet sönderslagen och säger att det snarare handlar om ett ”slitage som inte är normalt”, och ger brännmärken på bord och hål i en dörr som exempel.

Vilken summa hotellet kräver av Migrationsverket vill hon inte avslöja. Men hon tycker inte att den kan påstås ingå i den ersättning man har fått av myndigheten för boende och logi.

- Detta är ett pågående ärende som vi inte vill kommentera närmare. Men det som händer i detta och liknande ärenden, är att Migrationsverket ska pröva leverantörens ansökan om ersättning utifrån leverantörens krav och dokumentation, varefter en överenskommelse kan träffas, säger Lisa Bergman, kommunikatör på Migrationsverket.

Turistsatsningen säger Sofi Holmgren ska fortsätta – och inte bara i Överkalix utan också i Övertorneå.

– KSAU där har fattat beslut om att vi får köpa hotell Tornedalia. Nu väntar vi bara på att överklagningstiden ska gå ut.

Hon berättar att man senast i år även har försökt köpa campingen i Överkalix. Men att politikerna här har sagt ”blankt nej”.

Tror du det kan bero på stiltjen i hotellverksamheten?

– Jag skulle inte vilja säga att det hänger ihop med det. Vi har tyvärr inte heller fått låna pengar av den lokala banken för att kunna färdigställa hotellet, säger Sofie Holmgren.

Samtidigt har olika personer och bolag knutna till hotellet och hotellets ägare under de senaste åren köpt sex fastigheter i Överkalix, ett flertal fastigheter i Sävast och ett verkstadsföretag i Boden…

– Det är egentligen helt olika frågor, vad privatpersoner gör och vad och vad hotellets fastighetsbolag Grand Arctic Sweden gör. Grand Arctic Sweden har köpt en obebyggd tomt i Sävast under det senaste året, och ett fastighetsbolag fortsätter ju att utvecklas, säger Sofi Holmgren.

Kommunalrådet Mikael Larsson (V) säger att han har mötts av en oro över att ”flyktingar flyttas runt som brickor i ett spel” och för hur turistföretag och näringsliv ska påverkas om hotellets verksamhet fortsätter ligga nere.

– Ett hotell är viktigt för kommunen, dels för turismen men också för affärsverksamheten. Samtidigt vet väl hotellet själv vad de gör, säger han.

På Migrationsverkets presstjänst säger Lisa Bergman att många asylsökande har behövt flytta för att Migrationsverket avvecklar boenden. Något som måste ske kostnadseffektivt genom att boenden töms och de boende erbjuds nytt boende där det finns plats. Avtalet för asylboendet i Piteå löper enligt henne under en längre tid än andra avtal, och ger Pite havsbad lov att under sommarsäsongerna ordna ett annat alternativ för de boende:

– Migrationsverket planerar flytten för de boende.