Planen var ett exklusivt hotell på Luossavaaras topp. 2004 beviljade Kiruna kommun bygglov för projektet och 2006 startade Kiruna Showroom bygget. Men mitt i bygget visade det sig att marken ägs av staten och att markupplåtelse saknades. Bygget stannade av och hotellskelettet har blivit stående sedan dess.

2014 tog LKAB över det påbörjade hotellet och nu planerar kommunen att ta över det av LKAB.

– Formellt är det inte klart ännu, vi ska försöka få till ett avtal med LKAB om det här. Vi får ta över betongstrukturen där uppe och så får vi pengar av LKAB för den kostnad som LKAB skulle ha haft för att riva det. Det vore roligt om vi kunde göra något vettigt av det istället, säger Gunnar Selberg (C), kommunalråd.

Artikelbild

| Hotellbygget startade 2006 men avbröts på grund av att markupplåtelse saknades.

Hotellfundamentet tar stor plats uppe på toppen och det kan bli aktuellt att riva delar av det. Kommunen planerar för en utsiktsplats och en värmestuga.

– Dels en utsiktsplattform för midnattssol på sommaren och norrsken på vintern. Kanske sätta ut någonting och märka ut de olika topparna och sätta dit en kikare så att man kan spana in fjällkedjan och Kebnekaise och de olika topparna. Det är den ena delen. Sedan blir det någon form av värmestuga med en brinnande brasa där man kan värma sig, kanske daggästerna har någonstans att fika. Åt det hållet planerar vi, säger Gunnar Selberg.

En förstudie är gjord och kostnaden är beräknad till fem miljoner kronor.

Just nu pågår bygget av en helt ny sittlift för 25 miljoner kronor på Luossavaara.