Sasha går igenom väldigt många svåra känslor efter sin mammas självmord. Hennes mamma förde med sig sorg och fick folk att bli ledsna. Sasha vill inte sluta som sin mamma, så hon skriver en lista på sju saker som hon måste följa:

1. Klipp av allt hår.

2. Försök inte ta hand om något som lever.

Artikelbild

3. Läs inga böcker.

4. Ha bara färgglada kläder.

5. Tänk inte för mycket (helst inte alls).

6. Undvik promenader. Undvik skogen.

Artikelbild

7. Bli comedy queen.

Den här listan ställer till det för Sasha, men hon vill ha bort tårarna, de som hela tiden vill trilla ner för kinderna.

När jag läste boken tyckte jag synd om Sasha, men jag tyckte också att hon tog dumma beslut. Hon kände som att hennes mammas död var delvis hennes fel. Då började hon ändra saker i sin vardag som gjorde att hon mådde sämre och började såra andra människor. Hon låtsades också att vara något hon inte är, vilket jag tycker är dumt.

Boken passar barn mellan 9 och 12 år och den för med sig ett fint budskap. Att man kan ändras som person och utveckla nya tankar. Men att man inte ska ändra sig på grund av vad någon annan.

Författaren Jenny Jägerfeld är psykolog och författare. Hon har fått både Augustpriset och Astrid Lindgren-priset. I den här boken berättar hon om det allra svåraste med både humor och värme.