Vanvården av hundarna upptäcktes i maj 2005. Mannen åtalades i juni 2006. Vid två tidigare tillfällen kallades han till rättegång men uteblev.

<_Mellanrubrik>Vräkta

Mannen var bosatt med sin familj i en by utanför Boden fram till i maj 2005. Familjen hade tio slädhundar i tre hundgårdar på tomten till huset de hyrde. Mannen och hans familj blev vräkta från huset på grund av obetalda hyror, elräkningar och sophämtningsavgifter.

Men de tio hundarna fanns kvar på gården. Två veckor efter vräkningen larmade hyresvärdens son polisen hur illa ställt det var med hundarna. Polisen kom dit och dagen efter kom distriktsveterinär Anna Semren till gården.

<_Mellanrubrik>Bölder och sår

Tre av de tio hundarna hade självdött. Två av svält, en av tarmvred. En hanhund satt fastkedjad med en kort kätting vid en hundkoja, vilket är förbjudet enligt lag. En hanhund som stod lågt i rang hade bitmärken. Flera av hundarna var i behov av veterinärvård, en med juvertumörer och en med svår ögoninflammation i båda ögonen. Dessutom hade de bölder och sår.

<_Mellanrubrik>Lera och avföring

Samtliga hundar var undernärda, utmärglade och uttorkade i varierande grad. Det saknades rena och torra liggytor och hundarna var smutsiga och illaluktande.

Hundgårdarna var fulla av lera och avföring. Hundkojorna var också fulla med avföring och stanken var fruktansvärd.

<_Mellanrubrik>Oenig rätt

Tingsrätten dömde mannen för djurplågeri till villkorlig dom och 14&nbsp;000 kronor i dagsböter. Två av tingsrättens ledamöter ville döma mannen till fyra månaders fängelse.