NSD kunde i torsdags kväll rapportera om inbrottsvågen som skakade Norrbotten. Fem villainbrott konstaterades i flera kommuner – inom bara några timmar.

Läs mer: Inbrottsvågen skakar Norrbotten

Under fredagen har ytterligare en anmälan om villainbrott skett. Villaägare längs Edeforsvägen i Harads hade besök av inbrottstjuvar någon gång det senaste dygnet.

Samtidigt rapporterar Västerbottens-Kuriren att ytterligare tre inbrott har skett i Västerbotten – ett i Jörn och två i Norsjö.

– Vi kopplar alla dessa till de tidigare inbrotten i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland och vi samarbetar intensivt just nu.

Stora polisresurser har satts in i både Norr- och Västerbotten, där även polishelikoptrar jagar tjuvarna i ett stort pådrag.

Polisen misstänker att det rör sig om en organiserad inbrottsliga.

– Tillvägagångssättet är detsamma. Man tar sig in via fönster på baksidan av villorna på ett speciellt sätt. Hur vill vi inte gå in på ännu, säger Hans Österlundh, länsvakthavande befäl i Norrbotten.

Väl i villorna arbetar inbrottstjuvarna mycket målsökande.

– De tar bara smycken och kontanter, lämnar exempelvis kameror och datorer kvar. Även detta tyder på att det är organiserat, säger Hans Österlundh.

Intressanta vittnesiakttagelser från allmänheten har strömmat in till polisen efter NSD:s och andra mediers rapportering det senaste dygnet. Många av tipsen rör misstänkta fordon och personer i rörelse.

Enligt Hans Österlundh är merparten av uppgifterna samstämmiga men polisen vill ännu inte gå ut med många detaljer.

– Det man bör hålla utkik efter är skåpbilar, särskilt om de rör sig tyst och stilla genom villaområden nattetid.

Länsvakthavande befäl Hans Österlundh understryker att villaägarna drabbas hårt på många sätt.

– Det är ett stort intrång i folks privatliv, när man upptäcker att någon har varit och rotat hemma i lådor och skåp.

Polisen tar inbrottsvågen på största allvar och uppmanar allmänheten att hålla fortsatt utkik och tipsa om mystiska fordon eller personer i villakvarteren i Norrbotten.