Det handlar om två borrhåll på området Kallak 1, samt ett omfattande provborrningsarbete under minst ett halvårs tid på området som heter Parkijaure 2. Utan giltiga arbetsplaner i något av fallen.

Det två ärendena har Lotta Lauritz haft på sitt bord de senaste månaderna.

Erkänt
Jokkmokk iron mines har erkänt att de begått överträdelserna.

Artikelbild

| "Händer det fler saker så kommer de händelser som varit vägas in", säger juristen Lotta Lauritz om beslutet från Bergstatens sida.FOTO: Pär Bäckström

- Det är oklart hur lång tid och hur mycket det har skett i Parkijaure 2. Men det har pågått arbeten från slutet av 2010 fram till tidig höst 2011, säger Lotta Lauritz.

Jokkmokk iron mines tog över undersökningstillståndet för Parkijaure 2 av ett annat bolag. En miss i kommunikationen anses vara en del av förklaringen.

- Men vi tycker att det är anmärkningsvärt att de inte upptäckte att det inte fanns någon arbetsplan eftersom borrningsarbeten pågick så länge, säger Lotta Lauritz.

Flera alternativ
Bergsstaten hade kunnat dra in gällande tillstånd, eller besluta att bolaget inte får tillstånd för andra områden.

- Vi har aldrig gjort det någon gång, i något fall. Det ska vara förbehållet för väldigt kvalificerade överträdelser. Det är som att utfärda ett yrkesförbud för bolaget, säger Lauritz.

I beslutet skriver Bergsstaten att Beowulf mining plc, ett bolag inom samma koncern, begick en liknande överträdelse i Arjeplog 2008.

- Skulle vi se en systematik i att man medvetet låter bli att upprätta arbetsplaner för att man på något vis tror sig ha vinning av det skulle vi inte dra oss för att väga samman de här överträdelserna på ett annat sätt, säger hon.

"Tror att de förstått"
Bergsstaten anser att bolaget inte tagit arbetsplanerna på allvar - hittills.

- I de kontakter vi har haft med dem nu så tror vi att de har förstått. De har också redovisat hur man ska gå tillväga inför kommande undersökningsarbeten, säger hon.