Ett 40-tal SD-företrädare från hela landet fanns med på den hemliga kryssningen som ägde rum i början av december. Deltagarna beskrivs av Eric Palmqvist som personer som var tänkta för tunga uppdrag, antingen som riksdagsledamöter, politiska sekreterare eller tjänstemän.

Läs mer: SD-Palmqvist bjöds på färjetripp – distriktet visste inget

Palmqvist fick sin inbjudan av Paula Bieler i november, men informationen var sparsam. Han uppmanades att hålla tyst och fick inte veta vare sig syftet med resan eller vart de skulle åka.

Artikelbild

| Researrangör. Paula Bieler, som bland annat sitter i SD:s partistyrelse, höll i resan tillsammans med riksdagsledamoten Josef Fransson.

– De kallade det en kickoff. Hon sade att de hade uppmärksammat mina motioner till landsdagarna och kommun- och landstingskonferensen och att de skulle vilja se mer av mig, säger Eric Palmqvist.

På partiets landsdagar i slutet av november tog ytterligare en ledande SD-profil kontakt med Palmqvist och upprepade vikten av att hålla låg profil.

– Han uppmanade mig med emfas att det här inte var någonting jag skulle tala högt om för det kunde vara känsligt.

Reagerade du på hemlighetsmakeriet?
Artikelbild

– Ja, det är klart. Har man något som är av skalan 40 personer är det helt absurt för du kan inte hålla en sådan sak hemlig. Men jag bjöds in av personer centralt i partiet som jag hyser stor tilltro till. Hade jag blivit bjuden av en fackförening eller en intresseorganisation hade jag givetvis diskuterat med folk i partiet huruvida det var lämpligt eller inte. Det här var ändå folk från samma parti, men jag vet att det har retat gallfeber på folk.

Så resan borde inte ha hållits hemlig?

– Inte alls, man borde ha varit helt rak och öppen med det här eller i alla fall haft någon form av riktlinje. Hemlighetsmakeri i sådana här situationer föder bara spekulationer, avundsjuka och osämja. Jag tycker att det är djupt beklagligt.

Vad gjorde ni i Riga?

– Egentligen ingenting i själva Riga för vi gjorde nästan allting på båten. Vi fick under ganska hård tidspress göre presentationer av oss själva, en del grupparbeten, krishantering, skriva debattartiklar, vi fick skriva riksdagsmotioner på tid och lösa kniviga avhoppssituationer och så vidare. Det mesta videofilmades.

Vid tidpunkten för resan var Palmqvist vice ordförande i SD i Norrbotten, men han berättade ingenting för ordföranden Robert Håkansson.

– Han känner sig sviken och jag förstår det. Med facit i hand kanske jag borde ha kommit till en annan slutsats. Men det är den slutsats jag drog då och under givna omständigheter hade jag säkert kommit till samma slutsats i dag också.

Vi har sökt riksdagsledamöterna Paula Bieler och Josef Fransson som arrangerade resan till Riga.