– Det är verkligen synd. För att göra en lång historia kort så har det bland annat att göra med ett rejält sänkt bidrag från Region Norrbotten och andra bidragsgivare. Vi lyckades tyvärr inte hålla deltagaravgiften på en nivå som de engagerade dansföreningarna kunde gå med på, säger Johanna Borgenstål på Älvsbyns folkhögskola.

2018 blev avgiften blev nästan dubbelt så hög jämfört med tidigare år av samma orsak, berättar hon. Ett annat problem ifjol var att det arrangerades liknande aktiviteter på andra platser i Norrbotten. Bara 13 var anmälda till danslägret. Tidigare har det brukat vara mellan 60 och 70.

– Nu vet jag att länsdanskonsulenten i samarbete med de olika dansföreningarna i Norrbotten jobbar på att hitta en lösning för framtiden så att dansläger ska kunna arrangeras igen, men tiden blev för knapp inför denna sommar.

Däremot arrangeras det ett konstkollo och ett reaterläger i samarbete med Teater Mila.

Jouni Vesa från Dansföreningen Exiled är en av de som har jobbat med danslägret.

– Det är synd att det inte blir något, det har ju funnits länge och man vill inte att ungdomarna ska behöva åka till Stockholm eller Göteborg för att gå på läger, säger han.

Han håller på att diskutera en möjlig läsning till nästa sommar.

– Vi vill ju att det ska finnas ett läger i Norrbotten, men man behöver strukturera det på något nytt sätt. Kanske man kan söka företagssponsring eller EU-bidrag för ett flerårigt projekt.

Kristina Nilsson, kulturchef i Region Norrbotten, bekräftar att anslagen till danslägret har behövt minskas, bland annat på grund av att pengarna ska räcka till flera läger än tidigare.

– Barn och unga är prioriterade, så vi har inte minskat medlen totalt sett, men vi måste se att de räcker till många olika verksamheter i Norrbotten.