"NÀr du Àter bröd och flingor, vÀlj dÄ fullkornsprodukter som Àr nÀringsrika och mÀttar bra." SÄ stÄr det i Livsmedelsverkets kostrÄd om viktminskning.
InnebÀr det ocksÄ att rÄgbröd, som naturligt innehÄller mera fibrer, Àr bÀttre Àn vetebröd för bantare?
Den frÄgan har forskare vid Chalmers och Uppsala universitet sökt svar pÄ.
ââDet finns inga kontrollerade kliniska studier som visat det hĂ€r tidigare, sĂ€ger Rikard Landberg, professor vid institutionen för biologi och bioteknik pĂ„ Chalmers tekniska högskola.
Ă t enligt uppdrag
242 överviktiga personer mellan 30 och 70 Är delades slumpmÀssigt in i tvÄ grupper.
Den ena gruppen fick i uppdrag att Ă€ta en viss mĂ€ngd veteprodukter varje dag. Den andra gruppen fick Ă€ta rĂ„g pĂ„ motsvarande sĂ€tt â mjukt och hĂ„rt bröd samt flingor.
Ingen av grupperna fick Àta nÄgot spannmÄl förutom det föreskrivna. Det blev till exempel ingen pasta.
Alla instruerades ocksÄ att dra ner pÄ intaget av godis och annat som man vet Àr mindre nyttigt. DÀremot skulle de inte Àndra sina livsvanor i övrigt medan studien pÄgick.
Ett kilos skillnad
Studien pÄgick i tolv veckor. Resultatet blev att rÄgÀtarna i genomsnitt gick ner 2,9 kilo i vikt, medan veteÀtarna gick ner 1,8 kilo. De individuella variationerna var stora. Men helhetsbilden Àr tydlig.
Deltagarna i studien fick föra dagbok över vad de Ät, men kontrollerades ocksÄ rent biotekniskt.
ââVi har hittat en molekyl som specifikt indikerar hur mycket rĂ„g man Ă€tit, och mĂ€tt den i blodet pĂ„ deltagarna. NĂ€r studien startade var det ingen skillnad mellan grupperna. Men efter sex veckor var det en jĂ€ttestor skillnad, som fanns kvar efter tolv veckor, sĂ€ger Rikard Landberg.
PÄ en punkt fick forskarna dock inte det vÀntade svaret av studien.
ââVi har sett tidigare att man blir mycket mĂ€ttare av att Ă€ta rĂ„g, sĂ€ger Landberg.
Men nÄgon sÄdan effekt syns inte hÀr.
ââVi tror att det kan bero pĂ„ att vi mĂ€tte mĂ€ttnad pĂ„ ett lite annorlunda, mindre precist sĂ€tt, sĂ€ger Rikard Landberg.
SvÄrt mÀta mÀttnad
Att vetenskapligt mÀta hur mÀtt nÄgon kÀnner sig Àr inte helt enkelt. Det finns inget annat sÀtt Àn att lÄta personerna sjÀlva uppskatta hur mÀtta de Àr.
I tidigare studier har detta gjorts vid besök pÄ klinik, dÀr varje deltagare fÄtt sitt stilla i ett tyst rum efter mÄltiden och sedan rapportera sin mÀttnadskÀnsla.
ââMen i den hĂ€r studien bad vi dem göra en uppskattning hemma, sĂ€ger Landberg.
Nu görs en uppföljning i Àmnet. Missade den nya studien hur mÀtta deltagarna egentligen blev, eller Àr det i stÀllet sÄ att man faktiskt inte blir mÀttare av rÄgbröd Àn av vetebröd?
Ingen surdeg
En omstÀndighet vÀrd att uppmÀrksamma Àr att inget av bröden deltagarna i studien fick Àta innehöll surdeg, eftersom man inte ville att den eventuellt skulle pÄverka resultatet.
ââRĂ„gbröd utan surdeg smakar inte riktigt lika bra och kan vara svĂ„rare att Ă€ta, normalt sett. Men vĂ„ra deltagare lyckades Ă€ndĂ„, sĂ€ger Rikard Landberg.
Studien har presenterats i den vetenskapliga tidskriften Clinical Nutrition. Huvudförfattare till artikeln Àr Kia NÞhr Iversen, forskare vid Chalmers.