KöttfĂ€rs Ă„terkallas – innehĂ„ller salmonella

Siljans chark Äterkallar nötfÀrs dÄ man upptÀckt salmonella vid en rutinkontroll.

NötfÀrs frÄn Siljans chark Äterkallas. Arkivbild.

NötfÀrs frÄn Siljans chark Äterkallas. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Livsmedel2023-05-10 15:08

Det Àr förpackningar med 400 gram och 800 gram med bÀst före datum den 11 maj som omfattas av Äterkallelsen.

Enligt Siljans chark har köttfÀrsen sÄlts i butiker i Dalarna samt en butik i HÀrjedalen. Konsumenter som har en av de aktuella förpackningarna hemma uppmanas fota av etiketten för reklamation och sedan slÀnga den.

Fakta: Salmonella

Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel som Àts utan att ha hettats upp ordentligt.

I Sverige Àr mindre Àn en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig frÄn flera andra lÀnder i Europa, dÀr smittan ofta finns i exempelvis rÄ kyckling och Àgg.

Varje Är drabbas omkring 3 000 personer i Sverige, de flesta smittas utomlands. Typiska symtom Àr buksmÀrta, feber och diarré.

Det gÄr att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

Salmonella Àr mycket ovanligt i svenska Àgg men i slutet av 2022 och början av 2023 Äterkallades Àgg frÄn en stor svensk Àggproducent pÄ grund av salmonella.

KÀlla: FolkhÀlsomyndigheten och Livsmedelsverket.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!