Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel som Àts utan att ha hettats upp ordentligt.
I Sverige Àr mindre Àn en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig frÄn flera andra lÀnder i Europa, dÀr smittan ofta finns i exempelvis rÄ kyckling och Àgg.
Varje Är drabbas omkring 3 000 personer i Sverige, de flesta smittas utomlands. Typiska symtom Àr buksmÀrta, feber och diarré.
Det gÄr att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.
Salmonella Àr mycket ovanligt i svenska Àgg men i slutet av 2022 och början av 2023 Äterkallades Àgg frÄn en stor svensk Àggproducent pÄ grund av salmonella.
KÀlla: FolkhÀlsomyndigheten och Livsmedelsverket.