Hon Àr en av mÄnga miljöinspektörer i Sveriges kommuner som fÄtt ett nytt myndighetsuppdrag: att rapportera kaféer, restauranger, nattklubbar och krogar som inte följer FolkhÀlsomyndighetens föreskrifter om trÀngsel.
ââDet första vi gör Ă€r att fĂ„ en överblick pĂ„ avstĂ„nd, innan vi kliver in och ger oss tillkĂ€nna, sĂ€ger Pia Holmström.
Inspektörerna jobbar i par och gÄr till fots frÄn krog till krog under eftermiddagar, kvÀllar och nÀtter. I helgen ska 90 krogar kontrolleras. Oannonserat. Just denna eftermiddag spanar Pia Holmström lÀngs Norra MÀlarstrand pÄ Kungsholmen i Stockholm.
ââHĂ€r har de markerat tydligt med tejp för att förhindra trĂ€ngsel vid köbildning, noterar hon och kliver in pĂ„ MĂ€larpaviljongen, en populĂ€r sommarkrog med uteservering vid vattnet.
Soffgrupper avstÀngda
AvstÄnden i toalettkön Àr markerad med tejp. Soffgrupper Àr avstÀngda och lÀngs baren hÀnger plexiglas för att skydda personal och gÀster.
Att barhÀng skulle vara förbjudet stÀmmer inte riktigt, enligt Pia Holmström.
ââMat och dryck ska intas sittande. Det fĂ„r inte vara mingel i lokalerna. Men det Ă€r okej att lĂ„ta gĂ€ster bestĂ€lla och sitta i baren, sĂ„ lĂ€nge personalen ser till att det inte blir trĂ„ngt.
Det Àr upp till varje krögare att hitta en lösning som fungerar just i deras lokal.
ââVi hör oss för hur de har tĂ€nkt. Vi pĂ„talar om vi ser brister och försĂ€krar oss att de har en fungerande egenkontroll.
Berusade gÀster
Pia Holmström gÄr igenom checklistan frÄn smittskyddslÀkaren: Finns det möjlighet för gÀsterna att ta sig förbi bord och stolar utan att gÄ för nÀra? Uppmanas gÀsterna att hÄlla avstÄnd? Har stÀdningen förstÀrkts? Finns handsprit?
ââDet ser bra ut, konstaterar Pia Holmström.
En utmaning för krögarna Àr att se till att berusade gÀster sköter sig.
ââJag har gĂ„tt hĂ€r som en coronadrottning och pekat med hela handen. Vi vill ta vĂ„rt ansvar i den hĂ€r situationen, sĂ€ger Ă€garen Arto Winter.
Om en gÀst inte sköter sig?
ââDĂ„ Ă€r det tack och hejdĂ„. Det Ă€r ett samspel med vĂ„ra gĂ€ster, dĂ€r den stora majoriteten uppskattar att vĂ„ra husregler efterlevs.
En överlevnadsstrategi
För Arto Winter handlar det om verksamhetens överlevnad. Han har plockat bort hÀlften av borden och förstÀrkt med en "coronavÀrd", som ser till att det Àr glest mellan gÀsterna.
ââSverige har valt en vĂ€g som innebĂ€r att vi kan fortsĂ€tta hĂ„lla öppet. Den fungerar bara om vi alla tar ansvar.
Hur lönsamheten pÄverkas av fÀrre gÀster Àr för tidigt att sia om.
ââHela branschen har en vĂ€ldigt tuff tid framför sig. Men det Ă€r inte den kortsiktiga kassan som styr. Den största utmaningen Ă€r att hĂ„lla ut. Det ser inte ut att vara över i nĂ€rtid, sĂ€ger Arto Winter.
Krogar har fÄtt stÀnga
Av 322 inspektioner har stadens inspektörer noterat 75 avvikelser. Nio krogar har rapporterats vidare till Smittskydd Stockholm, som tar beslut om stÀngning. I söndags fick fem krogar stÀnga, dÄ smittskyddslÀkaren ansÄg att bristerna var sÄ allvarliga att de utgjorde en smittofara. De har fÄtt öppna igen, dÄ bristerna ÄtgÀrdats. PÄ fredagseftermiddagen tvingades ytterligare tvÄ krogar att stÀnga.
Och flera stÀngningar kan vÀnta, tror Pia Holmström.
ââDe flesta verksamheter vill göra allt de kan för att förhindra smitta. Sedan finns det vissa som behöver göra lite mer.