90 krogar kontrolleras i helgen

VÀrlden tittar avundsjukt pÄ nÀr svenskarna skÄlar pÄ uteserveringar. Myndigheternas linje: kroglivet ska fortsÀtta, men trÀngseln i baren ska stoppas. Annars hotar stÀngning.
–En armslĂ€ngd avstĂ„nd gĂ€ller, gĂ€rna mer, sĂ€ger Pia Holmström, inspektör pĂ„ miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Miljöförvaltningens inspektör Pia Holmström talar med Arto Winter, Àgaren till restaurang MÀlarpaviljongen. Inspektören kontrollerar att restriktionerna för att motverka spridningen av coronaviruset efterlevs.

Miljöförvaltningens inspektör Pia Holmström talar med Arto Winter, Àgaren till restaurang MÀlarpaviljongen. Inspektören kontrollerar att restriktionerna för att motverka spridningen av coronaviruset efterlevs.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Livsstil & fritid2020-05-01 19:40

Hon Àr en av mÄnga miljöinspektörer i Sveriges kommuner som fÄtt ett nytt myndighetsuppdrag: att rapportera kaféer, restauranger, nattklubbar och krogar som inte följer FolkhÀlsomyndighetens föreskrifter om trÀngsel.

– Det första vi gör Ă€r att fĂ„ en överblick pĂ„ avstĂ„nd, innan vi kliver in och ger oss tillkĂ€nna, sĂ€ger Pia Holmström.

Inspektörerna jobbar i par och gÄr till fots frÄn krog till krog under eftermiddagar, kvÀllar och nÀtter. I helgen ska 90 krogar kontrolleras. Oannonserat. Just denna eftermiddag spanar Pia Holmström lÀngs Norra MÀlarstrand pÄ Kungsholmen i Stockholm.

– HĂ€r har de markerat tydligt med tejp för att förhindra trĂ€ngsel vid köbildning, noterar hon och kliver in pĂ„ MĂ€larpaviljongen, en populĂ€r sommarkrog med uteservering vid vattnet.

Soffgrupper avstÀngda

AvstÄnden i toalettkön Àr markerad med tejp. Soffgrupper Àr avstÀngda och lÀngs baren hÀnger plexiglas för att skydda personal och gÀster.

Att barhÀng skulle vara förbjudet stÀmmer inte riktigt, enligt Pia Holmström.

– Mat och dryck ska intas sittande. Det fĂ„r inte vara mingel i lokalerna. Men det Ă€r okej att lĂ„ta gĂ€ster bestĂ€lla och sitta i baren, sĂ„ lĂ€nge personalen ser till att det inte blir trĂ„ngt.

Det Àr upp till varje krögare att hitta en lösning som fungerar just i deras lokal.

– Vi hör oss för hur de har tĂ€nkt. Vi pĂ„talar om vi ser brister och försĂ€krar oss att de har en fungerande egenkontroll.

Berusade gÀster

Pia Holmström gÄr igenom checklistan frÄn smittskyddslÀkaren: Finns det möjlighet för gÀsterna att ta sig förbi bord och stolar utan att gÄ för nÀra? Uppmanas gÀsterna att hÄlla avstÄnd? Har stÀdningen förstÀrkts? Finns handsprit?

– Det ser bra ut, konstaterar Pia Holmström.

En utmaning för krögarna Àr att se till att berusade gÀster sköter sig.

– Jag har gĂ„tt hĂ€r som en coronadrottning och pekat med hela handen. Vi vill ta vĂ„rt ansvar i den hĂ€r situationen, sĂ€ger Ă€garen Arto Winter.

Om en gÀst inte sköter sig?

– DĂ„ Ă€r det tack och hejdĂ„. Det Ă€r ett samspel med vĂ„ra gĂ€ster, dĂ€r den stora majoriteten uppskattar att vĂ„ra husregler efterlevs.

En överlevnadsstrategi

För Arto Winter handlar det om verksamhetens överlevnad. Han har plockat bort hÀlften av borden och förstÀrkt med en "coronavÀrd", som ser till att det Àr glest mellan gÀsterna.

– Sverige har valt en vĂ€g som innebĂ€r att vi kan fortsĂ€tta hĂ„lla öppet. Den fungerar bara om vi alla tar ansvar.

Hur lönsamheten pÄverkas av fÀrre gÀster Àr för tidigt att sia om.

– Hela branschen har en vĂ€ldigt tuff tid framför sig. Men det Ă€r inte den kortsiktiga kassan som styr. Den största utmaningen Ă€r att hĂ„lla ut. Det ser inte ut att vara över i nĂ€rtid, sĂ€ger Arto Winter.

Krogar har fÄtt stÀnga

Av 322 inspektioner har stadens inspektörer noterat 75 avvikelser. Nio krogar har rapporterats vidare till Smittskydd Stockholm, som tar beslut om stÀngning. I söndags fick fem krogar stÀnga, dÄ smittskyddslÀkaren ansÄg att bristerna var sÄ allvarliga att de utgjorde en smittofara. De har fÄtt öppna igen, dÄ bristerna ÄtgÀrdats. PÄ fredagseftermiddagen tvingades ytterligare tvÄ krogar att stÀnga.

Och flera stÀngningar kan vÀnta, tror Pia Holmström.

– De flesta verksamheter vill göra allt de kan för att förhindra smitta. Sedan finns det vissa som behöver göra lite mer.

Fakta: Regler mot trÀngsel pÄ krogen

Med anledning av coronapandemin gÀller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck, enligt FolkhÀlsomyndighetens föreskrifter och allmÀnna rÄd.

Det Àr krögarens ansvar att se till att det inte uppstÄr trÀngsel i och utanför lokalerna. Riktlinjen Àr att gÀsterna ska hÄlla lite mer Àn en armslÀngds avstÄnd till varandra.

Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Om det Àr möjligt att bestÀlla vid en disk utan att det blir trÀngsel Àr detta tillÄtet.

GÀsterna ska alltid Àta och dricka sittandes vid ett bord, eller sittandes vid en bardisk om det Àr möjligt utan att trÀngsel uppstÄr.

Buffé kan serveras om gÀsterna kan plocka mat utan att det uppstÄr trÀngsel.

KÀlla: Miljöförvaltningen i Stockholms stad.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!