Regeringen tillsÀtter en utredning som ska undersöka om kött ska kunna mÀrkas med hur mycket antibiotika som har anvÀnts i produktionen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
I Sverige Àr det förbjudet att ge friska djur antibiotika och svenska bönder anvÀnder mindre antibiotika Àn i mÄnga andra lÀnder, men det Àr svÄrt för konsumenterna att veta hur stora skillnaderna Àr. Kött mÀrks i dag endast med ursprungsland.
ââSverige vill bidra till att minska den globala antibiotikaanvĂ€ndningen och dĂ€rmed ocksĂ„ minska risk för resistens, sĂ€ger miljöminister Per Bolund (MP), till Ekot.
Utredningen ska ocksÄ föreslÄ hur Sverige internationellt ytterligare kan arbeta mot antibiotikaresistens.
ââVi vill göra en insats för att vi inte ska hamna i en ny pandemi som den vi just har gĂ„tt igenom. Den hĂ€r gĂ„ngen var det ett virus, men nĂ€sta gĂ„ng kan det vara en bakterie och dĂ„ Ă€r antibiotika det skydd som vi har för att inte fĂ„ enormt svĂ„ra sjukdomsfall och död, sĂ€ger Per Bolund.