Rekordstark chili korad – gav hemska kramper

Den Àr hetare Àn polisens pepparsprej. Och nÀr odlaren Ed Currie smakade pÄ det som nu har skrivits in i rekordböckerna som vÀrldens starkaste chili gav det honom "fruktansvÀrda kramper".
–Det kan kĂ€nnas som om man brinner inuti, sĂ€ger hobbyodlaren Eva Robild.

VĂ€rldens starkaste chili, Pepper X.

VĂ€rldens starkaste chili, Pepper X.

Foto: Jeffrey Collins/AP/TT

Mat2023-10-21 15:15

I ett Ă„rtionde har Carolina reaper varit ökĂ€nd som den starkaste chilin i vĂ€rlden. Men den röda frukten har fĂ„tt maka pĂ„ sig – för nu har Pepper X skrivit in sig i Guinness rekordbok som den hetaste av alla chilisorter.

Den upplevda hettan i Pepper X har uppmĂ€tts till i genomsnitt 2,69 miljoner pĂ„ den sĂ„ kallade scovilleskalan, vilket kan jĂ€mföras med omkring 5 000 för en vanlig jalapeño och runt 100 000 för en habanero.

Den tidigare vÀrstingen Carolina reaper mÀter i genomsnitt 1,64 miljoner pÄ scovilleskalan. Pepparsprej ligger ocksÄ ofta dÀromkring, enligt nyhetsbyrÄn AP.

"Kramper"

Bakom sÄvÀl Carolina reaper som Pepper X stÄr en amerikansk chilientusiast med det passande namnet Ed Currie. Han har odlat och korsat starka sorter i jakt pÄ en hetare chili och tycker att den nya rekordhÄllaren ger "omedelbar, brutal vÀrme".

Men nÀr han testade Pepper X för första gÄngen blev han mer Àn bara varm inombords av sin skapelse.

– Jag kĂ€nde hettan i 3,5 timme. Sedan kom kramperna, sĂ€ger "Smokin' Ed" till nyhetsbyrĂ„n AP.

– De dĂ€r kramperna Ă€r fruktansvĂ€rda. Jag lĂ„g platt i en timme och stönade av smĂ€rta.

Svider i rumpan

Hittills har bara fem personer Ă€tit en hel rekordchili. Eva Robild, hobbyodlare och författare till en bok om chili, skulle vilja smaka Pepper X– men bara en bit.

– Jag Ă€lskar chili, men tillhör inte dem som stoppar in en hel frukt i munnen. DĂ„ kan man fĂ„ nĂ€stan som en allergisk reaktion, det kan kĂ€nnas som om man brinner inuti, sĂ€ger hon till TT.

– Äter man för stark chili kommer den snabbt att komma ut igen. Kroppen gör en krĂ€kreflex och blir den kvar kan man lĂ€tt fĂ„ ont i magen. Kommer den ut den naturliga vĂ€gen sĂ„ svider det lika mycket i rumpan.

Utmaningar och tÀvlingar som handlar om att Àta extremt starka chilifrukter Àr vanligt förekommande, sÀrskilt i sociala medier. Currie beskriver de flesta som dumma och ger rÄdet att inte gÄ direkt pÄ vÀrstingarna, utan först bygga upp en tolerans.

– Folk vill bestiga vĂ€rldens högsta berg och Ă€ta vĂ€rldens starkaste chili. Jag tror att mĂ„nga tycker att det Ă€r coolt att testa, sĂ€ger Robild.

– Det Ă€r lite macho, men det finns ocksĂ„ mĂ„nga kvinnor som Ă€r chilientusiaster. Man fĂ„r en adrenalinkick nĂ€r man Ă€ter en sĂ„ pass stark chili och gillar man det vill man ju ha mer. Men testar man det för första gĂ„ngen i livet rekommenderar jag en liten bit.

Inga frön

Ed Currie Àr hemlighetsfull om sin upptÀckt och kommer i nulÀget inte att sÀlja fröerna frÄn Pepper X. DÀremot kommer det att sÀljas sÄs med smak av chilin.

Currie vill bygga ett chilisÄsimperium och menar att han har varit för frikostig kring Carolina reaper, som fÄtt mycket uppmÀrksamhet utan att han skyddat sin upptÀckt. Tusentals produkter uppges anvÀnda chilisortens namn utan Curries tillstÄnd.

FrÄgan Àr om grÀnsen Àr nÄdd med Pepper X? Troligen inte, enligt Currie som antyder att han kommer att fortsÀtta och försöka fÄ fram Ànnu starkare sorter.

TT: Behöver vÀrlden en Ànnu starkare chili?

– Man fĂ„r gĂ€rna odla jalapeño och andra snĂ€lla chilisorter, men man mĂ„ste lĂ„ta nördarna fĂ„ ha lite kul ocksĂ„, sĂ€ger Robild.

Fakta: MĂ€ter hettan

Scovilleskalan anger upplevd hetta hos födoÀmnen, sÀrskilt chilipeppar.

Eftersom smakupplevelsen av hetta beror pÄ förekomst av kapsaicin anger Scovilleskalan egentligen halten av kapsaicin.

Skalan bygger pÄ en analysmetod som utarbetades 1912 av den amerikanske kemisten Wilbur Lincoln Scoville.

KĂ€lla: Nationalencyklopedin

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!