Tommie MÄnsson har skrivit en avhandling om hur butikers elförbrukning skulle kunna anvÀndas för att jÀmna ut efterfrÄgan i elnÀtet över dygnet.
Men pÄ vÀgen dit gjorde han en annan iakttagelse. MÄnga termometrar i stÀngda butikskylar för mejeriprodukter och liknande sitter sÄ nÀra dörrarna att de pÄverkas av luften ute i butiken. DÀrmed visar de en för hög temperatur.
"NÀr man gick över frÄn öppna kyldiskar till kylar med dörr sÄ missade man att omplacera den termometer som mÀter luften som gÄr ut ur kylskÄpet", sÀger Tommie MÄnsson i ett pressmeddelande frÄn Chalmers tekniska högskola.
Följden blir att butiken anvÀnder mer energi Àn nödvÀndigt för att hÄlla kylan. NÀr forskarna flyttade termometrarna inÄt, minskade kyldiskarnas energiförbrukning med i genomsnitt cirka fem procent.
Dessutom behövde luften ute i butikerna inte lika mycket uppvÀrmning nÀr den pÄverkades mindre av kyldiskarna.
I ett samarbete med en tysk livsmedelskedja flyttades ungefÀr tio termometrar per butik.
UpptÀckten har ocksÄ lett till att man konstruerat en ny typ av hÄllare för termometrar i butikskylar, som nu fÄtt EU-patent.