Forskare pÄ Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har tagit fram svarta vinbÀr som Àr hÀlften sÄ sura som dem som finns i dag, enligt P4 Skaraborg.
ââVi bedömer att svarta vinbĂ€r generellt Ă€r för sura och har en för skarp smak, vilket gör att vi inte anvĂ€nder bĂ€ren sĂ„ mycket som vi borde, sĂ€ger Kimmo Rumpunen, ansvarig vĂ€xtförĂ€dlare pĂ„ SLU i skĂ„nska Alnarp, till P4 Skaraborg.
SkÀlet till att vi borde Àta mer svarta vinbÀr Àr att de Àr rika pÄ de blÄ fÀrgÀmnena antocyaniner som tillhör gruppen antioxidanter som Àr bra för hÀlsan.
Forskarna har lyckats öka sötman i bÀren genom att kombinera de sorter som har lÀgst syrahalt, med sorter som har goda kvalitetsegenskaper.
Att fÄ ned syrahalten har tagit 15 Är. Den nya sorten heter BalsgÄrd Martin och berÀknas finnas i handeln om ett par Är.