Yaiya väntar inne i Allhelgonkyrkan på söder i Stockholm. Det är en inte helt opassande miljö att träffa henne på. När hon pratar om sin musik och ambition återkommer hon ständigt till "en starkare kraft" som fanns där när hon började sjunga som 7-åring.
- Det är inte just att sjunga som jag vill göra, det är att uppträda inför människor och få ut mitt budskap.
Vi träffas här för att hon senare på kvällen inleder en gospelkonsert.
Ratad av Idol
Hon är inte kristen, säger sig ha närmare till buddhismen. Det är inte svårt att hamna i de här spåren, Yaiya använder de stora orden och har lätt att se sig själv utifrån ett större perspektiv.
Vad är då detta budskap, som den här mörkhåriga unga kvinnan vill dela med sig av?
- Bara man bestämmer sig kan man göra vad man vill. Det var därför som jag hoppade av gymnasiet. Där går man bara för att utbilda sig till ett arbete, jag hade ju redan ett.
Så den 16-åriga Sävasttjejen packade väskorna och drog till Stockholm. Men innan den definitiva flytten hann hon med att gå på audition för Idol-juryn i Luleå, som tackade nej.
- Hela min värld rasade, jag trodde att det skulle bli mitt break, säger Yaiya som helst vill kallas just det, "som Madonna".
Debutsingel
Idoljuryn skulle ju falla för henne, det var hon säker på. Men så blev det inte.
- Jag trodde att hela musikvärlden sagt nej till mig. Sedan insåg jag att det inte var så. I Stockholm tog hon jobb som "barflicka" och började att leta en studio och folk att jobba med. Hon hittade Mustadamus och norrbottensbaserade skivbolaget Ymperia har nu valt att själva släppa Yaiyas första singel i väntan på ett större bolag.
Singelsläppet firas av ordentligt den 14 maj på klubben Ambassadeur med artister som Lazee, Adam Tensta och J-son.
Yaiya tror på sig själv som framgångsrik artist, men allra helst som en ikon.
- Kändisskap lockar mig inte så mycket, jag är inte sådan att jag gillar att vara ute. För mig handlar det bara om att vara i studion och skriva låtar.
Finns det inte andra sätt att få ut sitt budskap på än att vara sångerska? Typ vårdbiträde?
- En kompis frågade mig om det där och sa att jag kunde väl lika gärna stå och sjunga i barer världen över. Men jag vill ju ha en publik på 100.000 personer!