Efter ett inbrott i en livsmedelsbutik i Svappavaara vid 02-tiden natten mot söndagen stoppade polisen med spikmatta en misstänkt bil i trakterna kring landmärket Suptallen, vid en rastplats på E45.

En man greps redan vid klockan 02.40, men en andra misstänkt man lade benen på ryggen och försvann in i skogen. Han jagades av som mest fyra polispatruller med hund och sedan även med polishelikoptern som anslöt efter lunch på söndagen.

Strax efter klockan 14 kunde en polispatrull gripa honom i ett skogsområde mellan Svappavaara och Vittangi där han försökte gömma sig.

Artikelbild

– De hittade honom halvhängande över ett träd. Han var väl helt slut efter en hel natt i de norrländska skogarna, säger Henrik Vernerlund, RLC-befäl vid polisens regionledningscentral.

Enligt flera av varandra oberoende källor till Norrbottens Media har en man under morgonen synts gåendes längs E45 i området. Polisen ska också ha uppmanat malmtransporterna som trafikerar området att inte plocka upp några liftare.

Henrik Vernerlund säger att allmänhetens iakttagelser har varit till stor hjälp i sökandet.

– Polispatrullerna har inte gett upp utan har sökt med ljus och lykta. Det är också fantastiskt att Norrbotten har människor som jobbar hela tiden, så med hjälp av malmbilarna som går där har vi fått uppdateringar hela tiden.

– Men hjälp av dem och idogna poliser så lyckades man till slut hitta en plats att utgå ifrån med sökhundarna. Stort tack till alla, säger Henrik Vernerlund.