Birger Lahti har suttit i riksdagen sedan 2014 och fick förnyat förtroende som förstanamn på Vänsterpartiets riksdagslista i Norrbotten. Efter valet står det klart att partiet får behålla sitt riksdagsmandat i länet, efter att 10,2 procent av norrbottningarna lagt sin röst på V.

Men det är inte säkert att Lahti får fortsätta. Vid niotiden på onsdagsmorgonen, när 68 av 177 distrikt har räknats, har tredjenamnet Nina Berggård, i dag gruppledare för V i Luleå kommun, klart flest personkryss. Hon har kryssats av 530 personer (7,19) procent, jämfört med Lahtis 176 kryss (2,39 procent). Noteras bör att 39 av 45 valdistrikt i Luleå har räknats, medan inget av de sex distrikten i Lahtis hemkommun Pajala har räknats ännu.

För att komma in i riksdagen via personkryss krävs att man kryssas av minst fem procent av partiets väljare. Av dem som klarar spärren hamnar den med flest kryss högst på listan.

Artikelbild

| Birger Lahti (V) får nu allt fler personkryss. Han står som första namn på Vänsterpartiets riksdagslista.

På Moderaternas lista har förstanamnet Mattias Karlsson klart flest kryss (987, 9,47 procent). Utmanare som Jonas Grafström, Anna Alriksson och Stefan Sydberg har alla klart under två procent av partiets kryss.

Läs mer: De kämpar om (M)andatet

Hos Socialdemokraterna och Centerpartiet är det bara förstanamnen Sven-Erik Bucht och Linda Ylivainio som just nu ser ut att passera fem procent. På Sverigedemokraternas lista har partiledaren Jimmie Åkesson fått hela 31,6 procent av kryssen. Eric Palmqvist, Gällivarebo och andranamn på listan, har kryssats av 0,57 procent.

Uppdatering klockan 13.20:

När 90 av 177 distrikt räknats har Nina Berggård kryssats av 5,69 procent av V-väljarna, jämfört med Lahtis 3,17 procent.

Uppdatering klockan 16.23:

När 98 distrikt har räknats har Berggård kryssats av 5,17 procent av vänsterväljarna, Lahti av 3,95 procent. Om Lahti får flest kryss – eller om ingen kryssas av minst fem procent – behåller Lahti alltså sin riksdagsplats.