Lena Helin är svårt diabetessjuk och har svårt att hålla koll på sin sjukdom på egen hand. Men det behöver hon inte heller så länge Jasper finns vid hennes sida. Han har utbildat sig till service- och signalhund, särskilt för att kunna uppmärksamma sin matte på när det är dags att kolla blodsockret. Och detta i god tid innan det blir för högt eller för lågt.

Arbetsjacka
- På min utandningsluft och hudavdunstning känner han av och markerar när blodsockervärdet är på väg att gå utanför normal spännvidd. Det gör han genom att hoppa upp och krafsa på mig eller sitta och stirra på mig och pocka om uppmärksamhet, säger Lena Helin.

Förutom på hemmaplan tjänstgör Jasper numera 75 procent med sin matte på hennes kontor i Gällivare kommunhus. Han har snabbt gjort sig populär bland kollegorna och det är inte sällan de lockar ut Jasper i korridoren för en stunds bus. Men det är bara tillåtet när han inte har arbetsjackan på - i form av en gul väst med beteckningen service- och signalhund på. I den sitter också Lena Helins certifikat för innehavande av en sådan hund, samt Jaspers identitetskort.

Artikelbild

| Treårige borderterriern Jasper trivs i matte Lena Helins famn framför datorn i på kontoret i kommunhuset.FOTO: Maria Ödalen

- Om det exempelvis är barn som kommer fram och vill klappa honom när vi är ute, så får de endast göra det efter jag tagit av honom västen. När den är på är det 100 procent fokus på mig som gäller, säger Lena Helin.

Platsliggning
Och under den drygt ett år långa utbildningen i Svenska service- och signalhundsförbundets regi fick Jasper även lära sig annat än att larma på mattes blodsocker.

- Han har lärt sig att sitta lugn och tyst en halv timme på föreläsning. Han har lärt sig platsliggning och inkallning med störande moment. Det vill säga godis, människor och lekande barn som pockar på om hans uppmärksamhet. Han har också lärt sig så kallad dold platsliggning, att ligga kvar på en plats när jag går ifrån så han inte ser mig. Det klarar han galant och även det med störande moment inblandade, säger Lena Helin.

Tre valfria moment
Utöver det fick Jasper lära sig tre av matte valfria moment:

Artikelbild

| Treårige borderterriern Jasper trivs i matte Lena Helins famn framför datorn i på kontoret i kommunhuset.FOTO: Maria Ödalen

Att tömma tvättmaskinen på tvätt, klä av matte sockorna och tröjan samt larma på brand. Det senare genom att trycka sig mot eller lägga sig på matte om hon ligger och sover.

Allt Jasper kan har han lärt sig genom belöningsprincipen, helt i frånvaro av bestraffning eller hårda ord.

- Han vet att ju bättre arbete han gör desto högre blir lönen för mödan, säger Lena Helin.