Cirka 150-200 partifunktionärer och sympatisörer kom till Gula paviljongen i Luleå för att höra Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inleda sin torgmötesturné genom landet.

Med bland åhörarna fanns också många motdemonstranter, främst från Rättvisepartiet Socialisterna men också från andra politiskt obundna solidaritetsorganisationer.

Vid flera tillfällen under talet – eller snarare pratstunden – tvingades Åkesson avbryta, när aktivisterna buade eller skanderade "Krossa rasismen" och andra slagord.

Artikelbild

| "Krossa rasismen! Ett 70-tal motdemonstranter hade kommit till Gula paviljongen för att protestera mot SD:s poltik.

– Första torgmötet – och jag är redan trött på detta, sa han och vägrade fortsätta innan polisen hade återställt ordningen.

Även efteråt var partiledaren märkbart irriterad över motdemonstranterna.

– Oerhört frustrerad. Någon gång måste detta ta slut, bedrövligt att det får gå till såhär, säger Jimmie Åkesson till Norrbottens Media.

Han efterlyste också att vänsterledare som Jonas Sjöstedt tydligare markerade mot aktivisternas, som han ser det, olydnad.

Artikelbild

| Tillsammansskapet och Ett Luleå för alla deltog i motdemonstrationerna.

– Det handlar om unga människor på den yttersta vänsterkanten och då tycker jag att Jonas Sjöstedt har ett oerhört ansvar för att de ska sluta störa andras möten. Varför gör inte Jonas Sjöstedt en mer tydlig markering? Jag är väldigt besviken över det.

Inför torgmötet genomfördes också en affischkupp av just Rättvisepartiet Socialisterna (se separat artikel), när partiaktiva "tapetserade" Gula paviljongen med ett 50-tal olika rasistiska och sexistiska citat hämtade från olika sverigedemokrater i landet – däribland ”Invandring är cancerframkallande” och "Flyktingar ska stoppas med kulspruta”.

Artikelbild

| Maiara Karlsson Alves Dias, ung Luleåaktivist, var en av alla de som protesterade mot SD:s torgmöte.

Jimmie Åkesson medger att flera av partiets förtroendevalda har missskött sina uppdrag.

– Alla partier har problem med enskilda politiker, samtidigt tror jag att väljarna bryr sig mer om den politik som vi vill föra i dag.

Artikelbild

| Polisen uppskattade att uppemot 250 åhörare och motdemonstranter hade kommit till Gula paviljongen.

Kan du garantera att dessa värderingar inte finns kvar i ditt parti?

– Ingen partiledare kan göra det. Däremot kan jag garantera att vi har nolltolerans mot både rasism och sexism och annat allmänt haveristiskt beteende. Om sådant uppdagas, då blir man utesluten ur SD.

Artikelbild

| "Krossa rasismen! Ett 70-tal motdemonstranter hade kommit till Gula paviljongen för att protestera mot SD:s poltik.

I sitt sommartal tidigare i helgen attackerade Jimmie Åkesson övriga partier för att de ”gör politik" av extremvädret, en åsikt han håller fast vid under sitt Luleåbesök.

– Jag tycker inte att det är seriöst att genomföra miljösatsningar i miljardklassen baserade på hur vädret ser ut en enskild sommar.

Artikelbild

| Jag tar klimatfrågan på stort allvar, men det betyder inte att den miljöpolitik som drivs i dag är effektiv.

SD har samtidigt lägst förtroende bland väljarna apropå miljöpolitiken, detta enligt flera aktuella opinionsmätningar. Varför?

– Vi har varit dåliga på att lyfta debatten ur vårt perspektiv. Jag tar klimatfrågan på stort allvar, men det betyder inte att den miljöpolitik som drivs i dag är effektiv.

Artikelbild

| "Om vi får fem mandat kan inte övriga partier hunsa oss längre. Jag har redan varit i kontakt med några partier", säger Per Göransson, förstanamn på SD:s kommunlista.

I Norrbotten fick SD cirka 11 procent av riksdagsrösterna 2014 och Jimmie Åkesson tror att stödet stärks i årets val.

– Vi vill växa mer här och jag tror att vi gör ett bättre val än senast.

Artikelbild

| Regnbågsaktivisten Ida berättar att hon hade punk i lurarna under Åkessons tal. Hon ställde sig längst fram i publiken omringad av SD-anhängare. "De slet bort min girlang med hjärtan och stampade på den", säger hon.

Men den gångna mandatperioden har partiet skakats av upprepade skandaler kring sina förtroendevalda. Gruppledare har struntat i att närvara i kommunfullmäktige och partiets toppnamn i Luleå, Per Göransson, har hoppat av sina uppdrag – sannolikt även kandidaturen som SD:s förstenamn – mitt under brinnande valrörelse.

Frågan är därför om SD har tillräckligt med tillförlitliga lokala kandidater inför årets kommun- och regionval?

– Vi är avsevärt mer stabila än tidigare. Sen är vi fortfarande en ung organisation i Norrbotten. Men jag känner de ledande företrädarna här, har förtroende för dem och tror att de gör detta val bra.

Om ni är Sveriges största parti efter valet, hur ser du på regeringsbildningen då?

– Det beror på hur de andra blocken hanterar det. Ett stort parti som SD bör hursomhelst få vara med och ha inflytande i de övergripande frågorna.

Vilka vill du regeringssamarbeta med?

– Moderaterna är det parti som vi har största förutsättningarna att komma överens med i viktiga frågor.

Samtidigt har M svängt i regeringsfrågan flera gånger, bara senaste veckan, angående hur mycket stöd de ska söka hos SD. Vad anser du om det?

– Dubbla signaler verkar nästan vara M:s syfte. Tråkigt för väljarna, de blir inte klokare av detta, säger Jimmie Åkesson.