Laxmysteriet i Kalixälven

Samtidigt som Torneälven slagit rekord har laxuppgången i Kalixälven halverats. Mysteriet gäckar fiskeexperter i Norrbotten.

FÄRRE LAXAR. Laxuppgången i Jockfall halverades jämfört med i fjol. Fisket var bra i början av säsongen, innan värmeböljan kom till Norrbotten.

FÄRRE LAXAR. Laxuppgången i Jockfall halverades jämfört med i fjol. Fisket var bra i början av säsongen, innan värmeböljan kom till Norrbotten.

Foto: Göran Ström

JOCKFALL2014-09-22 19:15

– Det här var inte riktigt vad man trodde. Normalt borde Kalixälven också haft en ökning. Vi håller på med en analys för att kunna förstå vad som hänt, säger Stefan Stridsman, fiskeribiolog och handläggare vid länsstyrelsen.

Analysen görs i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och beräknas vara klar i slutet av oktober.

– Vi tittar bland annat på fångster som gjorts vid kusten och på de redskap som fiskarna vid mynningsområdena använder sig av, och jämför med rapporter från Torneälven, säger Stridsman.

Laxuppgången i Torneälven har slagit rekord i modern tid med över 100 000 laxar noterade vid räknaren i Kattilakoski. Men i laxtrappan i Jockfall har antalet laxar halverats. Uppgången i år är på 7 5000 laxar jämfört med 15 000 i fjol.

– Det är älvar av motsvarande storlek så helt klart är någonting galet, säger Ronny Landin, som driver fiskecampen i Jockfall.

Laxen och havsöringen ökar dock i de flesta älvar. Anledningen tros vara de minskade fångstkvoter som införts i Östersjön, samt ett flertal skärpta regler för fisket vid kustområdena.

– Just därför är Kalixälvens siffror märkliga. Det har funnits variationer mellan älvarna tidigare och det är även känt att laxuppgången varierar mellan dåliga år och bra år. Men det här är mycket svårt att förstå, säger Stefan Stridsman.

Glenn Douglas, fiskerikonsulent vid Kommunförbundet och Sportfiskarna, är också förvånad över årets utfall.

– Man brukar tala om trender i laxuppgången men Kalixälven har ingen tydlig trend tycker jag. Det kan bero på individuella problem, säger Douglas, som dock inte vill gå in på några teorier innan länsstyrelsen gjort sin utredning.

Han vill dock se en förbättrad möjlighet att föra statistik över Kalixälven.

– Eftersom en stor del av laxen och havsöringen vandrar upp i Ängesån innan de når Jockfall så är det ju svårt att se exakt hur statistiken ser ut. Vi skulle vilja ha möjlighet att räkna i Ängesån också, och då är det viktigt att vi kan skilja på lax och havsöring som man kan göra när man har räknaren i laxtrappa.

Ett liknande fall som Torneälven och Kalixälven finns söderut. Byskeälven har ett rekordår med över 6 000 laxar, medan den betydligt större Piteälven noterar ungefär samma siffror som fjol, då drygt 2 000 laxar och havsöringar totalt räknades in i laxtrappan i Sikfors. En faktor kan vara att laxtrappan inte fungerar optimalt, anser Douglas.

– Det behövs mer lockvatten i trappan så att fisken söker sig dit lättare. Som det är nu står en del laxar hellre kvar längre ner i älven vid turbinutloppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om