2013 skrev Sveriges damlandslag svensk baskethistoria. Laget hade inte bara kvalificerat sig till EM i Frankrike året innan – utan dessutom anlänt till mästerskapet och tagit alla med storm.

Med Lasse Johansson vid rodret tog man sig ut ur gruppspelet och ända till kvartsfinal där värdlandet Frankrike väntade. Sverige storspelade men föll slutligen med siffrorna 83–87 mot ett klart högre rankat Frankrike.

Tre år senare skriver vi juli 2016. Lasse Johansson ganska nyligen vänt hem till Sverige efter nästan ett års pappaledighet i franska Angers. Hustrun Elisabet Egnell har varit proffs i stadens basketlag medan Johansson själv har tagit hand om barnen, kopplat av och utvärderat sina år som tränare.

– Jag pluggade lite franska, dokumenterade mina coachår lite grann. Men att vara pappaledig var det viktiga. Jag fick lite tid tillsammans med Rut. Det var härligt, säger Lasse Johansson.

Vad kom du fram till i din dokumentation?

– Om man ska hitta någon slutsats så är det väl egentligen mer att karaktär är viktigare än talang i slutändan. Om man ska hitta en stor slutsats. Det spelar ingen roll hur talangfull man är om man inte har den rätta karaktären. Då stannar man av någonstans på vägen och når inte den absoluta toppen.

Han fortsätter:

– För mig har det gått i ett, som ett ekorrhjul lite grann, under sju års tid. Dels coachat klubblag och landslag. Man har inte riktigt fått någon reflektionstid. Det var nyttigt att få ta ett steg tillbaka, gå igenom gamla böcker, se vad jag gjort, vad som funkade och inte funkade.

Men inte bara dokumentationen och pappatiden har varit viktig. Han har också fått känna på, för första gången på väldigt länge, hur det är att bara vara ett vanligt "fan".

– Det har jag uppskattat. Det var längesen man faktiskt såg matcher som fan. Man blir arbetsskadad som coach och ser matcher på ett tråkigare sätt. Man kan njuta lite mer, säger Johansson.

Från den franska universitetsstaden Angers har han förstås följt svensk basket också. Inte minst det svenska damlandslaget som han själv basade över för bara ett år sedan.

Där tycker Lasse Johansson att Sverige fått oförtjänt mycket kritik – och ifrågasätter det snabba avskedandet av hans efterträdare Jurgita Kausaite.

– Det var ganska stormigt och mycket kritiska röster. Resultatmässigt så tycker jag inte man kan dra några slutsatser. Ja, jag tycker att man borde ha spelat jämnare med Spanien. Men jag upplevde också att Sverige fick kritik för att man bara slog Finland med tio poäng och det tycker jag är oförtjänt.

Vad tycker du om hanterandet av Jurgita Kausaite?

– Det var synd att det blev så kort tid. Jag tycker att hon är duktig och tror på henne som coach. Det är ett svårt uppdrag att ta oavsett vem det är. Jag tror att man hade mått bra av att ge det en längre tid. Det är lite för kort tid att utvärdera det med två läger och tre landskamper. Det går inte att utvärdera under den tiden.

Har du haft mycket kontakt med henne?

– Vi har pratat kontinuerligt. Inför lägrena och efter dem. Men vi har pratat mer som kompisar än som kollegor. Det blir spännande att följa henne i Alvik istället nu. En smart värvning av dem.

I den svenska basketligan dam har Johanssons förra klubb bekant gått som tåget. Luleå Basket, där han själv varit tränare, vann under våren sitt tredje raka SM-guld.

Och nu hyllas LBBK:s satsning av den förre förbundskaptenen.

– Det var väntat att Luleå vann igen även om finalserien var extremt rolig för fansen. Två antagonister får man kalla det. Jag trodde i ärlighetens namn att Luleå skulle vinna lättare. Jag tycker det är roligt både med Luleå och Umeå (Udominate) som tar taktpinnen och satsar hårt. Jag har alltid varit av den synen att det är bra om några tar taktpinnen. Sen är det upp till alla andra att hänga efter.

Du tycker det är bra med två så pass tydliga topplag som ligan har nu?

– Jag har aldrig sett värdet med jämna serier där man går in i en säsong och nio säger att man ska vinna SM-guld. Allting blir utsmetat. För att utveckla serien så behövs några giganter och klubbar där under som försöker haka på. Som det är i de flesta andra europeiska länder. Det är bara utvecklande.

För Lasse Johansson, 43, själv börjar nu ett nytt äventyr i karriären. Han har flyttat tillbaka till Sverige och tagit över rollen som klubbdirektör för Norrköping Dolphins. Och just nu ser han sig själv inte som coach i framtiden igen.

– Det känns spännande. En ny situation och ett nytt tänk. Det blir inte lilla bubblan med sitt egna lag som det är som coach. Det är ett annat helhetstänk. En stor organisation där allt måste ses över och alla måste känna en kraft att jobba. Det blir kul att se vad vi kan uträtta.